În timp ce mobilizarea parțială este în plină desfășurare în Rusia, armata ucraineană încearcă și ea să recruteze tineri. Unii refuză și fac totul pentru a evita înrolarea, cum este cazul lui Oleg, care a vorbit pentru postul francez franceinfo.
În fața hotărârii rusești, Ucraina încearcă și ea să-și mobilizeze tinerii. De la începutul războiului, tinerii nu mai pot părăsi țara. Aici, nu exista un ordin general de mobilizare, ci operațiuni ale armatei pentru atragerea de noi soldați.
Asta i s-a întâmplat lui Oleg, un tânăr tată de treizeci de ani. Povestea lui începe când merge la cumpărături: „M-am dus să cumpăr mâncare de la supermarket. La ieșire, oameni politicoși în uniformă și înarmați m-au rugat să-i urmăresc”, spune el. „Nu am putut refuza, mi-au dat citația, aveam 24 de ore să mă prezint la biroul de înscrieri.”
Oleg decide să nu se prezinte. O alegere ghidată de convingerea sa că „nu este nimic bun la război”, potrivit acestuia, care spune că „nu vrea să ia parte la el”. O alegere de a nu merge să lupte ghidată de frică: „Autoritățile noastre ne-au spus, antrenamentul durează între una și trei săptămâni, nu e nimic. Asta înseamnă că suntem pregătiți să fim carne de tun”.
Nu pleca niciodată de acasă
La începutul războiului, mulți ucraineni s-au oferit voluntari pentru a-și apăra țara. Dar nu suficient împotriva giganticei armate ruse. Armata începe apoi să recruteze în spații publice, în fața supermarketurilor ca pentru Oleg. În caz de refuz, contravenientul este pasibil inițial de amendă. În cazul unui nou refuz, este pedeapsa cu închisoarea.
Prin urmare, trebuie să trăiască cu această amenințare deasupra lui și, chiar dacă autoritățile nu au revenit să-l caute, trebuia să se adapteze. „Încerc să evit spațiile publice, supermarketurile, mai ales în timpul săptămânii și în timpul programului de lucru”, spune el.
„Anturajul meu încearcă să evite prin toate mijloacele să primească această citație”. spune Oleg
la franceinfo
„Unii dintre cei pe care îi întâlnesc și care au vârsta mea nu mai ies deloc”, continuă el. Unii dintre prietenii lui „stau acasă”, „sunt un fel de arest la domiciliu, primesc mâncare acasă, fumează la fereastră” .
Pe rețelele de socializare, ucrainenii îsi indică unii altora supermarketurile sau punctele de control în jurul cărora autoritățile decid să recruteze. Frica este cea care ghidează aceste comportamente. Confruntați cu mobilizarea parțială a Rusiei aflată în plină desfășurare, unii se tem că armata ucraineană va fi condamnată să recruteze masiv la rândul ei, inclusiv printre cei care nu vor să lupte. De la începutul conflictului, armata ucraineană s-a asigurat și că face totul pentru a nu-și sacrifica tinerii.