„Nu cerem luna”, ci „încetarea focului” în Gaza, spune ONU

18 Noi 2023
„Nu cerem luna”, ci „încetarea focului” în Gaza, spune ONU

Șeful operațiunilor umanitare ONU, Martin Griffiths, a cerut vineri Națiunilor Unite o „încetare a focului” în Gaza, pentru a-i ajuta pe cei 2,2 milioane de oameni blocați de războiul dintre Hamas și Israel, scrie Le Monde

„Nu cerem luna. Solicităm măsuri de bază necesare pentru a satisface nevoile esențiale ale populației civile și pentru a opri cursul acestei crize ”, a protestat domnul Griffiths în timpul unei intervenții video înainte de o întâlnire informală a Adunării Generale a ONU la New York.

„O încetare a focului umanitar. Numiți așa cum vreți, dar ceea ce este necesar din punct de vedere umanitar este simplu: opriți luptele pentru a permite civililor să se deplaseze în siguranță ”, a cerut șeful operațiunilor umanitare ONU către statele membre ale Națiunilor Unite.

Miercuri, rupând tăcerea pentru prima dată în mai mult de o lună de război dintre Israel și Hamas, Consiliul de Securitate al ONU a cerut „ pauze și coridoare umanitare” pentru câteva zile în Fâșia Gaza.

Textul, care a primit douăsprezece voturi pentru și trei abțineri (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Rusia), este prima rezoluție adoptată de Consiliu de la sfârșitul anului 2016 cu privire la problema israeliano-palestiniană, care divizeaza organismul ONU.

Acest „încetare umanitară a focului” , a implorat Griffiths, „să o facem cât mai mult posibil pentru a debloca un răspuns umanitar, să dăm populației din Gaza ceva de respirat după evenimentele teribile pe care le-a suferit în ultimele săptămâni.

„Și, necondiționat, să eliberăm toți ostaticii ”, a insistat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră