Noul prim-ministru britanic Liz Truss se confruntă cu ostilitatea Rusiei încă din prima zi

05 Sep 2022
Noul prim-ministru britanic Liz Truss se confruntă cu ostilitatea Rusiei încă din prima zi

Disprețuind-o deschis pe Liz Truss cu mult înainte de a deveni prim-ministru, Kremlinul nu are chef să acorde o perioadă de lună de miere noului lider al Marii Britanii, scrie Reuters.

Printre mulți politicieni străini care au zburat la Moscova la începutul acestui an în efortul de a evita o invazie a Ucrainei, Truss a fost cea care părea să enerveze conducerea Rusiei mai mult decât oricare altul.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a descris conversația lor ca pe un dialog între surzilor. Apoi, un ziar rus, a raportat că Truss, în timpul întâlnirii lor, i-a spus din neatenție lui Lavrov că Marea Britanie nu va recunoaște niciodată suveranitatea Moscovei asupra a două orașe rusești, Rostov și Voronezh, și a trebuit să fie corectată de ambasadorul ei.

Kremlinul a profitat de eroare ca un exemplu al liderilor occidentali prost informați. Marea Britanie a respins asta ca fiind propagandă și a spus că Truss pur și simplu a auzit greșit o întrebare din partea lui Lavrov.

Tatiana Stanovaya, fondatorul firmei de analiză politică R.Politik, a declarat că incidentul a jucat un rol semnificativ în formarea atitudinii Rusiei față de Truss.

„Kremlinul visează să aibă de-a face cu lideri mari, puternici și competenți. Kremlinul o vede pe Truss ca un reprezentant al acestei noi generații de politicieni occidentali superficiali care vin și pleacă și nu sunt capabili să facă față unor țări precum Rusia, să gândească strategic și să planifice pe termen lung”, a spus ea.

„Ei, la Kremlin, au fost atât de fericiți când a făcut această greșeală. A fost un „cadou” de folosit instantaneu împotriva ei”.

Rusia s-a năpustit și asupra unei gafe anterioare când Truss s-a confundat Marea Neagră și Marea Baltică, ceea ce a determinat-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, să se plângă de „prostia și ignoranța politicienilor anglo-saxoni”.

Iar ziarul guvernamental a ironizat-o pe Truss pentru că a pozat cu o căciula de blană în Piața Roșie, ca modelul ei Margaret Thatcher, deși vremea în timpul vizitei ei a fost blândă.

Viziunea deschis disprețuitoare a Moscovei asupra lui Truss contrastează cu respectul pe care mulți ruși l-au acordat lui Thatcher, considerând-o ca pe un adversar formidabil și acordându-i porecla de Doamna de Fier, poreclă pe care a îmbrățișat-o ca un compliment.

Vorbind înainte de anunțul privind faptul ca Truss l-a învins pe Rishi Sunak pentru a-l urma pe Boris Johnson în funcția de lider și prim-ministru al Partidului Conservator, purtătorulul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că relațiile cu Londra s-ar putea deteriora și mai mult.

„Nu aș vrea să spun că lucrurile se pot schimba în rău, pentru că este greu de imaginat ceva mai rău”, a spus el întrebat dacă Moscova se aștepta la vreo schimbare a relațiilor.

„Dar, din păcate, acest lucru nu poate fi exclus, având în vedere că candidații la postul de prim-ministru britanic s-au întrecut între ei în retorică anti-rusă, în amenințări de a lua măsuri suplimentare împotriva țării noastre și așa mai departe. Prin urmare, eu nu nu cred că putem spera la ceva pozitiv.”

Analiștii politici se așteaptă ca Truss să mențină poziția Marii Britanii ca unul dintre cei mai activi și mai vocali susținători ai Ucrainei, furnizându-i arme și antrenament.

Ostilitatea rusă ar putea să nu o îngrijoreze prea mult - și chiar s-ar putea dovedi utilă - deoarece își propune să-și dovedească acreditările ca lider puternic în fața Moscovei în cauza Ucrainei.

În ciuda gafei sale în timpul vizitei din februarie, ea s-a dovedit capabilă să-i facă față mult mai experimentatului Lavrov, contestând public afirmația acestuia că Rusia nu amenința pe nimeni cu vasta sa armată la granița cu Ucraina. Două săptămâni mai târziu, Rusia și-a invadat vecinul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră