Noua ”delicatesă” recomandată de Uniunea Europeană: larva gândacului de bălegar, autorizată bună pentru mâncat

19 Ian 2023
Noua ”delicatesă” recomandată de Uniunea Europeană: larva gândacului de bălegar, autorizată bună pentru mâncat

Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar ( Alphitobius diaperinus ) după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman.

Această insectă devine a patra pe care Uniunea Europeană o permite să o consume de când această listă a început să fie reglementată în 2018 și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum afirmă OCU. Chiar și așa, autoritățile avertizează că poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, anunță 20minutos.es

Evaluare pozitivă

În iulie 2022, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci. S-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte. Poate fi gătit întreg sau sub formă de pudră sau făină. Ar fi adăugat ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.

Abia în luna ianuarie a fost autorizată comercializarea sa în Uniunea Europeană. În Spania, pe lângă aceasta, alte insecte care sunt permise sunt viermele de făină ( Tenebrio molitor ), lăcusta migratoare ( Locusta migratoria ) și greierul domestic ( Acheta domesticus ), fie sub formă congelată, uscată sau pudră. Acesta din urmă, care a fost autorizat în primele zile ale anului 2023, poate fi folosit pentru produse precum pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, așa cum sunt colectate de FACUA.

Trebuie să recunoaștem că există o discrepanță în recomandările Comisiei Europene și dorința acesteia de a ne proteja. Oare ne sfătuiesc să avem grijă ce fel de apă consumăm ca să putem ”înghiți” mai ușor gândacii?

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră