Norvegia încetează să acorde azil tuturor refugiaților ucraineni

27 Sep 2024
Norvegia încetează să acorde azil tuturor refugiaților ucraineni

Norvegia va înceta acordarea de azil automat tuturor ucrainenilor, o măsură cu efect imediat, a anunțat vineri guvernul, scrie Le Monde

După ce Rusia și-a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022, autoritățile norvegiene au decis să ofere „protecție colectivă” refugiaților ucraineni, acordându-le automat azil.

Timp de doi ani și jumătate, Norvegia, o țară de 5,6 milioane de locuitori, a primit aproximativ 85.000 de ucraineni, ceea ce este, potrivit Oslo, mai mult decât vecinii săi nordici.

„Nu putem găzdui o proporție disproporționată de persoane strămutate în comparație cu țări comparabile, cum ar fi țările nordice ”, a declarat ministrul norvegian al justiției, Emilie Enger Mehl, în timpul unei conferințe de presă.

Guvernul norvegian a explicat această înăsprire prin impactul afluxului de refugiați asupra locuințelor, serviciilor de sănătate și unităților de învățământ dintr-o serie de municipalități.

Emilie Enger Mehl a remarcat, de asemenea, că „o parte din ce în ce mai mare” a refugiaților ucraineni erau „bărbați, mulți dintre ei de vârstă luptă” , în timp ce Ucraina se luptă să reînnoiască rândurile armatei sale pentru a respinge ofensiva rusă.

De-a lungul timpului, autoritățile norvegiene au înăsprit deja condițiile de primire în speranța de a limita numărul de sosiri și de a încuraja mai mulți ucraineni să-și găsească de lucru.

Alte stiri din Externe

Ultima oră