Potrivit sputnik.md, unele segmente ale râului sunt într-o stare mult mai gravă, nivelul apei fiind atât de redus, încât poți trece de pe un mal pe altul pe jos.
Ecologistul moldovean Vladimir Garaba a explicat pentru Sputnik că principala cauză a secării Nistrului constă în faptul că apele râului sunt reținute în bazinul de acumulare de la Novodnestrovsk, situat mai sus de hotarul cu Moldova.
Garaba afirmă că primăvara de obicei Nistrul este bogat în ape, pe când în acest an, din cauza secetei, debitul este mai mic. Însă acesta nu este factorul principal care a dus la scăderea apei până la un nivel critic.
"În cazul dat, bazinul de acumulare reține toată apa care curge spre noi din Carpați. Firește, la noi ajunge cu mult mai puțină apă decât ar trebui să fie în această perioadă. Cu părere de rău, nu natura, ci omul este de vină. Este vorba de partea ucraineană care reglează în mod excesiv debitul de apă, iar Nistrul începe să-și piardă aspectul de odinioară. (...) Este posibil ca ei (ucrainenii — n. red.) să pompeze apa în rezervoarele de apă. De aceea la noi ajunge apă puțină. Râurile noastre nu adaugă, ci chiar seacă", a mai spus specialistul.