NewYorkTimes: În primele două săptămâni ale contraofensivei a fost distrus 20% din armamentul trimis Ucrainei de către occidentali

15 Iul 2023
NewYorkTimes: În primele două săptămâni ale contraofensivei a fost distrus 20% din armamentul trimis Ucrainei de către occidentali

După ce au suferit pierderi grele, ucrainenii au făcut o pauză pentru a regândi strategia. La începutul contraofensivei, Ucraina a pierdut până la 20% din armele și tancurile sale. Rata a scăzut pe măsură ce campania a încetinit și comandanții și-au schimbat tactica, scrie New York Times.

În primele două săptămâni ale contraofensivei Ucrainei, până la 20% din armamentul trimis pe câmpul de luptă a fost avariat sau distrus, potrivit oficialilor americani și europeni. Bilanțul include unele dintre formidabilele mașini de luptă occidentale - tancuri și vehicule blindate de transport de trupe - pe care ucrainenii contau pentru a-i învinge pe ruși.

Rata uluitoare a pierderilor a scăzut la aproximativ 10% în săptămânile următoare, au spus oficialii, păstrând mai multe trupe și mașini necesare pentru acțiunea ofensivă majoră despre care ucrainenii spun că urmează să vină.

O parte din îmbunătățiri a venit pentru că Ucraina și-a schimbat tactica, concentrându-se mai mult pe uzura forțelor ruse cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune decât pe încărcarea în câmpurile de mine și focul inamic.

Dar această veste bună ascunde unele realități sumbre. Pierderile au încetinit, de asemenea, deoarece contraofensiva în sine a încetinit – și chiar s-a oprit pe alocuri – în timp ce soldații ucraineni se luptă împotriva formidabilei apărări a Rusiei. Și, în ciuda pierderilor, ucrainenii au parcurs până acum doar cinci din cele 60 de mile pe care speră să le parcurgă pentru a ajunge la mare în sud ceea ce ar împărți forțele ruse în două.

„Au ars toate”, a spus soldatul, care s-a identificat drept sergentul Igor. „Toată lumea speră la o mare ofenisvă”, a spus el, adăugând o cerere conform căreia cei care examinează de la distanță apreciază importanța progreselor lente și constante.

Rusia a avut multe luni să se pregătească pentru contraofensivă, iar frontul este plin de mine, capcane de tancuri și tranșee săpate, în timp ce dronele de recunoaștere și elicopterele de atac ruse zboară cu o frecvență tot mai mare.

Având în vedere aceste fortificații, spun experții, nu este surprinzător că Ucraina ar suferi pierderi relativ grave în primele etape ale campaniei.

Săptămâna aceasta, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a recunoscut că a existat o scurtă pauză în operațiuni cu câteva săptămâni în urmă, dar a dat vina pe seama lipsei de echipamente și muniții și a cerut aliaților occidentali să accelereze ritmul livrărilor.

„Nu este la fel de rapid, dar nu este catastrofal în întârziere”, a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. „Face ceea ce ar face oricine altcineva dacă trebuie să lupte prin câmpurile minate către linia rusă”.

Problemele se concentrează în câmpurile agricole din sudul Ucrainei, unde are loc o mare parte din contraofensivă. Acolo, vehiculele de luptă Bradley, mult râvnite de ucraineni, trec zilnic peste mine antitanc, spun soldații care au luptat în vehicule.

Vehiculele, care cântăresc aproximativ 34 de tone, sunt concepute pentru a transporta soldați de infanterie prin zone expuse focului de armă sau artileriei. Se deschide o rampă din spate pentru a permite soldaților să se iasă și să lupte. În planificarea contraofensivei, Bradley aveau menirea de a transporta soldați pe câmpuri deschise pentru a ajunge la tranșee și buncăre rusești.

„Vă sună urechile și lucrurile dinăuntru zboară în jur”, a spus un soldat, care a cerut să fie identificat doar după prenumele și gradul său, plutonier Serhiy. El a supraviețuit unei astfel de explozii luna trecută în luptele din sudul orașului Orikhiv din regiunea Zaporojie. Dar, în multe cazuri, exploziile au deteriorat grav vehiculele, imobilizându-le cu mult înainte ca acestea să poată ajunge pe liniile rusești.

Experții militari au spus demult că primele 15 mile ale contraofensivei ar fi cele mai grele, deoarece trupele care atacă au nevoie, în general, de trei ori mai multă putere – fie în arme, personal sau ambele – decât forțele de apărare.

Ofițerul militar de vârf al Ucrainei, generalul Valery Zalujny, și-a exprimat frustrarea că Ucraina luptă fără avioane de război F-16 occidentale care nu vor fi livrate timp de câteva luni. Acest lucru a lăsat trupele ucrainene vulnerabile în fața elicopterelor și artileriei rusești.

Cu toate acestea, a adăugat el, absența superiorității aeriene și a apărării aeriene pe care avioanele occidentale le-ar putea oferi pentru atacul Ucrainei înseamnă „că ratele victimelor sunt probabil mai mari decât în ​​alte conflicte convenționale”.

Numărul precis de arme și vehicule blindate care au fost distruse în contraofensivă, spre deosebire de cele care pot fi reparate, sunt secrete bine păzite, iar oficialii americani nu au dat cifre brute, deși au căzut de acord asupra procentelor de armament pierdut. Dar o combinație de date open source și estimări oficiale poate oferi un instantaneu în timpul distrugerii, în special la începutul anului.

Brigada 47 Mecanizată a Ucrainei, una dintre cele trei unități echipate și antrenate de Vest care au fost desfășurate la începutul campaniei, urma să primească 99 de tancuri Bradley, conform planurilor militare americane scurse pentru contraofensivă din februarie care a fost făcută publică.

Datele de la Oryx, un site de analiză militară care numără doar pierderile pe care le-a confirmat vizual, arată că 28 dintre acești Bradley au fost abandonate, avariate sau distruse, inclusiv 15 într-un sat din provincia Zaporojie în 8 și 9 iunie, când brigada 47 a fost atacată cu elicoptere în timp ce era prinsă într-un câmp minat. Alte șase Bradley au fost abandonate sau distruse în Mala Tokmachka pe 26 iunie, dar cercetătorii Oryx au spus că aceste pierderi au avut loc mai devreme, deși nu este clar exact când.

Având în vedere că brigada 47 a fost singura brigadă programată inițial să primească Bradley, asta înseamnă că aproape o treime din vehiculele originale au fost pierdute - aproape toate au fost aruncate în aer pe un singur câmp de luptă.

„Este în sfera posibilității ca forțele ucrainene să fi înregistrat pierderi la acest nivel”, a spus Dylan Lee Lehrke, analist la firma britanică de informații de securitate Janes, adăugând că un nivel „semnificativ” de arme pierdute a fost, în general, un semn distinctiv al războaielor de uzură, ca cel din Ucraina.

Datele Oryx arată că doar 24 de tancuri au fost pierdute pentru întreaga lună iunie, inclusiv unele din arsenalul propriu al Ucrainei, pe lângă cele furnizate de aliații occidentali.

Zece dintre ele au fost tancuri Leopard de fabricație germană, arată datele. Probabil că au fost pierdute în lupta cu Brigada 33 Mecanizată a Ucrainei, una dintre cele trei unități desfășurate la începutul contraofensivei și care urma să primească 32 de Leoparzi în documentele de planificare ale SUA începând cu 28 februarie.

Autoritățile ucrainene spun că armata a avansat până acum cel mai adânc în zonele sudice ale regiunii Donețk, dar nu mai mult de aproximativ cinci mile de fosta linie a frontului de la Velyka Novosilka. Mai ramân alte 55 de mile pentru a ajunge la Marea Azov, un obiectiv principal al contraofensivei, deoarece ar tăia podul de uscat către Crimeea, făcând ravagii în logistica deja instabilă a Rusiei. Forțele Ucrainei avansează și în două zone din regiunea Zaporojie.

Este și mai lent lângă Orikhiv, în regiunea Zaporojie, unde cea mai mare parte a tancurilor Bradley și Leopard au fost trimise într-o zonă de câmpuri deschise, cu puțină acoperire. Acolo, armata ucraineană a înaintat doar aproximativ o milă

Alte stiri din Externe

Ultima oră