NewYorkTimes: Generalii ruși au avut discuții despre utilizarea armelor nucleare în Ucraina, spun oficialii americani

02 Noi 2022
NewYorkTimes: Generalii ruși au avut discuții despre utilizarea armelor nucleare în Ucraina, spun oficialii americani

Înalți lideri militari ruși au avut recent conversații pentru a discuta când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, contribuind la creșterea îngrijorării în Washington și capitalele aliate, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt, scrie New York Times

Președintele Vladimir V. Putin nu a luat parte la conversații, care au avut loc pe fundalul intensificării mesajelor nucleare ale Rusiei și al eșecurilor pe câmpul de luptă.

Dar faptul că liderii militari ruși de rang înaltau discutat despre acest lucru a reușit să alarmeze administrația Biden deoarece a arătat cât de frustrați erau generalii ruși cu privire la eșecurile lor pe teren și sugerează că amenințările voalate ale lui Putin de a folosi arme nucleare ar putea să nu fie doar vorbe.

Totuși, oficialii americani au spus că nu au văzut nicio dovadă că rușii au introdus arme nucleare sau au luat alte măsuri tactice pentru a se pregăti pentru o lovitură.

Informațiile despre conversații au fost vehiculate în interiorul guvernului SUA la mijlocul lunii octombrie.

Oficialii americani nu descriu scenariile pe care liderii militari le-au luat în considerare pentru utilizarea unei arme nucleare. Dar William J. Burns, C.I.A. director, a spus anterior că „disperarea potențială” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile în război ar putea determina Rusia să folosească arma nucleară.

Alte stiri din Externe

Ultima oră