Casa Albă și CIA au răspuns unui raport conform căruia directorul CIA, William Burns, i-a oferit președintelui rus Vladimir Putin o cincime din teritoriul Ucrainei pentru a pune capăt războiului în curs, ca parte a unui plan de pace elaborat în numele președintelui Joe Biden, scrie Newsweek.
Un oficial CIA a declarat pentru Newsweek că afirmațiile din raportul ziarului elvețian-german Neue Zürcher Zeitung (NZZ) conform cărora Burns a făcut o călătorie secretă la Moscova în ianuarie și că a existat o propunere de pace prezentată de director în numele Casei Albe este „complet fals”.
Luna trecută, Burns a călătorit în secret pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la Kiev, a informat The Washington Post.
Se spune că Burns a depus planul la mijlocul lunii ianuarie pentru a pune capăt războiului, care a început la 24 februarie 2022. Știrea a fost raportată de ziarul NZZ joi, citând politicieni străini germani de rang înalt.
Atât Kievul, cât și Moscova au respins propunerea.
Newsweek a contactat ministerele de externe din Ucraina și Rusia pentru comentarii.
Potrivit ziarului, propunerea oferea „aproximativ 20 la sută din teritoriul Ucrainei” – aproximativ dimensiunea regiunii Donbas din estul Ucrainei.
Kievul ar fi refuzat propunerea „pentru că nu sunt dispuși să-și împartă teritoriul”, în timp ce oficialii ruși au spus că „oricum vor câștiga războiul pe termen lung”, a informat ziarul elvețian NZZ.
Sean Davett, purtătorul de cuvânt adjunct la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a declarat pentru Newsweek că raportul de la NZZ „nu este exact” și că CIA ar spune același lucru.
Potrivit publicației de știri, politicienii germani au spus că Biden a vrut să evite un război prelungit în Ucraina și, astfel, a oferit teritoriul ca parte a planului de pace.
Și când Ucraina și Rusia au respins propunerea, administrația Biden s-a angajat să furnizeze Kievului tancuri Abrams, a raportat NZZ.
SUA au anunțat pe 25 ianuarie că vor trimite Ucrainei până la 31 de tancuri M1 Abrams, după multe dezbateri pe această temă. Ar putea dura însă luni de zile pâna când tancurile vor ajunge în Ucraina, potrivit rapoartelor.
Cei doi politicieni au spus că oficialii americani au fost divizați cu privire la modul de a gestiona războiul din Ucraina, care a început în urmă cu aproape un an.
Burns și consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, „au vrut să pună capăt războiului rapid, astfel încât să se poată concentra asupra Chinei”, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin „nu au vrut să lase Rusia să scape cu distrugerea ordinii mondiale de pace bazată pe reguli și au cerut sprijin militar masiv pentru Ucraina”.
Unul dintre politicieni a declarat pentru NZZ că crede că devine din ce în ce mai clar că SUA se pregătește pentru un lung război de uzură. El și-a exprimat îngrijorarea că Germania va suferi din punct de vedere economic, financiar și militar de pe urma unui astfel de război.
Germania a mai spus că va furniza Ucrainei 14 dintre tancurile sale Leopard 2A6 și va permite țărilor partenere să reexporte alte tancuri pentru a ajuta Kievul.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat pe 26 ianuarie că tancurile promise Leopard 2 vor ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie.
Dmitri Polyanski, primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la Națiunile Unite , a declarat pentru Newsweek că raportul NZZ este „interesant”, dar că nu poate „comenta speculații”.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov , a declarat luni reporterilor că negocierile dintre Rusia și Ucraina „sunt acum imposibile, deoarece nu există condiții pentru ele nici de facto, nici de jure”.