New York Times: SUA se pregătesc să ajute Ucraina să lovească Crimeea

19 Ian 2023
New York Times: SUA se pregătesc să ajute Ucraina să lovească Crimeea

Administrația Biden ia în considerare argumentul că Kievul are nevoie de putere pentru a lovi peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, scrie New York Times.

De ani de zile, Statele Unite au insistat că peninsula Crimeea face încă parte din Ucraina. Cu toate acestea, administrația Biden a ținut o linie dură de la invazia Ucrainei de către Rusia, refuzând să ofere Kievului armele de care are nevoie pentru a viza Peninsula Crimeea, pe care Rusia a folosit-o ca bază pentru lansarea unor lovituri devastatoare.

Acum acea linie începe să se înmoaie.

După luni de discuții cu oficiali ucraineni, administrația Biden începe în sfârșit să admită că Ucraina ar putea avea nevoie de puterea de a lovi sanctuarul rus chiar dacă o astfel de mișcare crește riscul de escaladare, potrivit mai multor oficiali americani care au vorbit sub rezerva anonimatului. Crimeea, între Marea Neagră și Marea Azov, găzduiește zeci de mii de trupe rusești și numeroase baze militare.

Moderarea poziției a apărut pe măsură ce administrația Biden a ajuns să creadă că, dacă armata ucraineană poate arăta Rusiei că controlul său asupra Crimeei poate fi amenințat, asta ar întări poziția Kievului în orice negocieri viitoare. În plus, temerile că Rusia ar riposta folosind o armă nucleară tactică s-au diminuat, au spus oficialii și experții americani – deși au avertizat că riscul rămâne.

Noua gândire cu privire la Crimeea – anexată ilegal de Rusia în 2014 – arată cât de departe au ajuns oficialii administrației Biden de la începutul războiului când erau precauți chiar să recunoască public că Statele Unite furnizează rachete antiaeriene Stinger trupelor ucrainene.

Dar, pe parcursul conflictului, Statele Unite și aliații săi NATO au slăbit constant limitele pe care și le puseseră, trecând de la furnizarea de Javelins și Stingers la sisteme avansate de rachete, sisteme de apărare aeriană Patriot, vehicule blindate de luptă și chiar unele tancuri occidentale pentru a da Ucrainei capacitatea de a lovi împotriva atacului Rusiei.

Acum, administrația Biden ia în considerare una dintre cele mai îndrăznețe mișcări ale sale de până acum, să ajute Ucraina să atace peninsula pe care președintele Vladimir V. Putin o consideră parte integrantă a gloriei Rusiei din trecut.

Oficialii americani discută cu omologii lor ucraineni despre utilizarea armelor furnizate de americani, de la sistemele de rachete HIMARS până la vehiculele de luptă Bradley, pentru a putea viza controlul lui Putin asupra unui pod de uscat care funcționează ca o rută critică de aprovizionare care leagă Crimeea de Rusia prin orașele ocupate de ruși Melitopol și Mariupol.

Cu toate acestea, președintele Biden nu este încă pregătit să ofere Ucrainei sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune de care ar avea nevoie Kievul pentru a ataca instalațiile rusești din peninsulă.

Oficialii ucraineni au insistat demult că Peninsula Crimeea este o țintă importantă pentru atacurile lor și că presiunea militară continuă asupra bazelor rusești de acolo reprezintă o parte semnificativă a strategiei lor. Oficialii militari ucraineni au discutat, de asemenea, cu oficialii americani despre importanța creșterii presiunii asupra eșalonului din spate al Rusiei în Crimeea care sprijină operațiunile militare în alte părți din Ucraina.

Cu flota Mării Negre, o bază aeriană majoră rusească, posturi de comandă și centre logistice care sprijină operațiunile rusești în sudul Ucrainei, peninsula reprezintă un atu major în planurile de luptă ale Kievului.

Cu decizia de a trimite tancuri Bradley Ucrainei administrația Biden s-a apropiat de ideea de a oferi Kievului ceva pentru care înalți oficiali ucraineni au implorat Statele Unite de luni de zile: ajutor direct american pentru ca Ucraina să intre în ofensivă – inclusiv țintirea Crimeei.

Bradley-urile sunt vehicule blindate de transport de trupe dotate cu tunuri puternice de 25 de milimetri și rachete ghidate care pot ataca tancuri rusești.

Frederick B. Hodges, un general-locotenent în retragere și fost comandant superior al armatei americane în Europa, a declarat că în următoarele luni Bradley-urile ar putea fi folosite de trupele ucrainene pentru a ajuta la spargerea podului de uscat.

Capacitatea de a avea baze militare din Crimeea pentru organizare a fost principalul motiv pentru care forțele ruse au reușit să aterizeze în sudul Ucrainei anul trecut, a declarat un oficial american. A face aceste forțe mai puțin eficace este un obiectiv cheie al ucrainenilor pe câmpul de luptă.

„Ucraina ar putea folosi Bradleys pentru a deplasa forțele pe drumuri majore, cum ar fi M14, care leagă Kherson, Melitopol și Mariupol”, a adăugat Seth G. Jones, vicepreședinte senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Orice infanterie ucraineană care avansează prin aceste zone s-ar confrunta cu focuri semnificative din pozițiile rusești, iar Bradley oferă putere de foc utilă și protecție pentru trupe.”

Bradley, împreună cu tancurile britanice și vehiculele blindate de luptă pe care Franța și Germania au convenit să le trimită, ar putea fi avangarda unei forțe blindate pe care Ucraina ar putea-o folosi într-o contraofensivă în această iarnă sau în primăvara, susțin analiștii guvernamentali și independenți.

„Credem că acum este momentul potrivit să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina”, a declarat marți secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, în timpul unei vizite la Washington. „Nu putem permite ca acest lucru să se prelungească și să devină un fel de impas de tipul primului război mondial.”

Ministerul britanic al Apărării a declarat într-un mesaj pe Twitter săptămâna trecută că, în ultimele săptămâni, Rusia a consolidat fortificații defensive în centrul Zaporojie, o provincie din sudul Ucrainei în apropierea podului de uscat și unde Rusia deține o mare forță.

Dacă Ucraina se concentrează pe revendicarea Zaporojie, atunci atacurile preliminare ar putea include lovirea unor ținte în Crimeea din apropiere. „O descoperire majoră ucraineană în Zaporojie ar pune serios la încercare viabilitatea „podului terestru” al Rusiei”, se arată în evaluarea britanică.

Ucraina are și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune HIMARS, furnizate de americani. Odată cu recâștigarea Hersonului anul trecut, liniile de avans ucrainene le pot folosi acum pentru a atinge principalele rute de aprovizionare care ies din Crimeea, a declarat un oficial militar american într-un interviu.

Săptămâna aceasta, comandanții de vârf din SUA și Ucraina vor organiza o întâlnire de planificare la nivel înalt în Germania pentru a pune în aplicare planificarea ofensivă, a declarat un alt oficial american de rang înalt. Exercițiul, a spus oficialul, este menit să alinieze planurile de luptă ale Ucrainei cu tipurile de arme și provizii pe care aliații NATO le trimit.

Oficialii ucraineni se tem că țara lor nu poate supraviețui ani de zile unui conflict în impas, în timp ce Rusia continuă să le lovească orașele. Așa că nu văd alta soluție decât să țintească Crimeea și să o pună în pericol, a spus un înalt oficial american, menționând că problema a apărut la recentele reuniuni la nivel înalt de la Casa Albă.

Totuși, în ciuda armamentului suplimentar, administrația Biden nu crede că Ucraina poate cuceri Crimeea militar – și într-adevăr, există încă îngrijorări că o astfel de mișcare l-ar putea determina pe Putin să riposteze prin escaladare. Dar, au spus oficialii, evaluarea lor acum este că Rusia trebuie să creadă că Crimeea este în pericol, parțial pentru a consolida poziția Ucrainei în orice negocieri viitoare.

Demonstrând capacitatea de a lovi în Crimeea, spun oficialii americani, Ucraina ar putea demonstra că controlul rus nu este stabilit. De asemenea, administrația Biden crede din ce în ce mai mult că lovirea liniilor din spate ale Rusiei care ies din Crimeea ar putea afecta grav capacitatea Moscovei de a-și împinge linia frontului mai mult, spun oficialii.

„Fără Crimeea, totul se prăbușește”, a spus Evelyn Farkas, principalul oficial al Pentagonului pentru Ucraina în timpul administrației Obama.

Contribuția la schimbarea gândirii este o atenuare a temerilor că țintirea Crimeei l-ar determina pe Putin să folosească o armă nucleară tactică, spun oficialii. „Mi se pare că din ce în ce mai mult, administrația recunoaște că amenințarea escaladării Rusiei poate nu este ceea ce au crezut ei că este”, a spus generalul Hodges.

În timp ce atacurile ucrainene în interiorul Rusiei propriu-zise îngrijorează oficialii americani cu privire la escaladare, reacția Moscovei la operațiunile speciale ucrainene periodice sau atacurile ascunse din Crimeea, inclusiv împotriva bazelor aeriene, a posturilor de comandă și a navelor rusești din flota Mării Negre, a scăzut.

„Există mai multă claritate cu privire la toleranța lor la daune și atacuri”, a spus Dara Massicot, cercetător senior în politici la RAND Corporation. „Crimeea a fost deja lovită de multe ori fără o escaladare masivă de la Kremlin”.

Totuși, Putin și publicul rus consideră Crimeea ca parte a Rusiei, așa că loviturile acolo ar putea consolida sprijinul Rusiei pentru război.

La rândul lor, oficialii americani spun că nu știu cum va reacționa Putin dacă Ucraina va ataca Crimeea folosind arme furnizate de americani.

Doamna Massicot a spus că niciunul dintre numeroasele atacuri ale Ucrainei asupra Crimeei de până acum nu a amenințat capacitatea Rusiei de a-și menține pretenția asupra peninsulei. „Deci s-ar putea să nu fie un test precis al hotărârii Rusiei în acest punct”, a spus ea.

Luna trecută, secretarul de stat Antony J. Blinken a reiterat politica americană permanentă cu privire la Ucraina - că administrația Biden a încercat să ajute țara să recupereze teritoriul confiscat în timpul și după invazia rusă de anul trecut.

„Prioritatea noastră este să continuăm să facem ceea ce am făcut, și anume să ne asigurăm că Ucraina are în mâinile sale ceea ce are nevoie pentru a se apăra, ceea ce are nevoie pentru a respinge agresiunea rusă, pentru a lua înapoi teritoriul care a fost confiscat  în februarie”, a declarat Blinken la summitul Consiliului CEO al Wall Street Journal. După definiția lui Blinken, acel teritoriu nu include Crimeea.

Această poziție, spun criticii, a oferit în mare măsură armatei ruse un sanctuar de neatins din care să atace Ucraina.

„În esență, am pus limite Ucrainei, spunând că acest război se va duce pe pământul ei și nu pe cel rusesc”, a spus Philip Breedlove, un general de patru stele retras al Forțelor Aeriene, care a fost comandantul suprem aliat al NATO pentru Europa când Rusia a invadat Crimeea în 2014. „A da Rusiei un sanctuar din care să lupte, fără teamă de reproș, este absolut absurd. Nu are sens militar.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră