Statele Unite resping ultimul apel al lui Putin pentru negocieri cu Ucraina, scrie New York Times.
Scepticismul rămâne ridicat cu privire la intențiile liderului rus după ce i-a spus lui Tucker Carlson că războiul din Ucraina ar putea fi rezolvat printr-un acord de pace.
„În ciuda cuvintelor domnului Putin, nu am văzut nicio acțiune care să indice că este interesat să pună capăt acestui război”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate despre președintele Vladimir V. Putin.
Administrația Biden a respins vineri un apel al președintelui Vladimir V. Putin pentru negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, fără sa dea niciun semn că semnalarea sprijinului politic pentru ajutorul militar american la Kiev l-a făcut pe președintele Biden mai înclinat să facă concesii Moscovei.
În timpul interviului său de două ore la Kremlin cu fostul prezentator Fox News Tucker Carlson, care acum transmite independent online, Putin a oferit lungi apărări împotriva invaziei sale a Ucrainei în februarie 2022, dar a spus că este pregătit să rezolve conflictul pe cale diplomatică.
„Suntem dispuși să negociem”, i-a spus Putin lui Carlson în interviul care a fost lansat joi. „Ar trebui să spuneți actualei conduceri ucrainene să se oprească și să vină la masa de negocieri”, a adăugat el, referindu-se la guvernul SUA.
Liderul rus a vorbit într-un moment de impas aparent după eșecul unei contraofensive ucrainene de vară lăudate care spera să obțină câștiguri substanțiale și în timp ce administrația Biden se luptă să obțină aprobarea Congresului pentru ajutorul militar suplimentar necesar pentru Kiev.
Nu este prima dată când Putin și-a exprimat disponibilitatea de a negocia cu privire la soarta Ucrainei, iar oficialii occidentali au fost mult timp sceptici cu privire la intențiile sale. Dar pentru că a fost primul său interviu cu un personaj media american de la invazie, apelul său la discuții are o rezonanță suplimentară, au spus analiștii.
Oficialii americani și ucraineni spun că cel mai bun lucru la care armata Ucrainei poate spera în anul viitor, mai ales fără mai mult ajutor american, este să își apere pozițiile actuale. Chiar și așa, oficialii lui Biden spun că nu acceptă ideea de a-l presa pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, să negocieze cu Putin.
„Atât noi, cât și președintele Zelensky am spus de multe ori că credem că acest război se va încheia prin negocieri”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate într-o declarație. „În ciuda cuvintelor lui Putin, nu am văzut nicio acțiune care să indice că este interesat să pună capăt acestui război. Dacă ar fi, și-ar retrage forțele și și-ar opri atacurile neîncetate asupra Ucrainei.”
Oficialii americani au evaluat anterior că Putin nu avea intenția de a negocia serios decât după alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie. Putin, spun ei, vrea să aștepte să vadă dacă fostul președinte Donald J. Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă și să-i ofere condiții mai favorabile.
Într-un interviu în primăvara anului trecut, Trump a spus că conflictul „oribil” din Ucraina trebuie să se încheie imediat și că, dacă va fi reales, va negocia un acord pentru a „încheia războiul într-o singură zi”.
Administrația Biden a susținut dorința declarată a Ucrainei de a revendica teritoriul pe care Rusia l-a ocupat de la invazia sa. Rusia ocupă acum aproximativ 18% din terenul ucrainean.