New York Times stârnește indignare pentru publicarea unui articol scris de primarul Hamas al Gazei: „Nu aveți nicio rușine sau demnitate”

26 Dec 2023
New York Times stârnește indignare pentru publicarea unui articol scris de primarul Hamas al Gazei: „Nu aveți nicio rușine sau demnitate”

The New York Times a publicat duminică un articol de opinie al primarului orașului Gaza ales de Hamas – stârnind indignarea pe rețelele de socializare din partea susținătorilor Israelului, care au criticat New York Times pentru că a amplificat „ura evreilor”, scrie New York Post.

Eseul lui Yahya R. Sarraj publicat în Ajunul Crăciunului vine pe fondul furiei față de postarea deputatului Alexandria Ocasio-Cortez pe rețeaua de socializare care a denunțat Israelul ca fiind o forță de ocupație violentă și l-a asemănat pe Isus cu palestinienii.

Articol de opinie al lui Sarraj — intitulat „Sunt primarul orașului Gaza. Viețile și cultura noastră sunt în ruine” – a condamnat Israelul pentru că „a cauzat moartea a peste 20.000 de oameni” și pentru că a distrus sau a deteriorat „aproximativ jumătate din clădirile” din Fâșia Gaza.

Decizia The Times de a acorda o platformă lui Sarraj, care a fost numit primar al orașului Gaza de către Hamas în 2019, după o carieră în mediul academic, a stârnit o reacție imediată a multora pe rețelele de socializare.

„Mă întreb, ar publica NYT și un articol de opinie de la Al-Qaeda care justifică 9-11? Bineînțeles că nu, dar nu există nicio linie roșie pentru ura față de evrei a acestui ziar”, a scris pe Twitter Arsen Ostrovsky, un avocat pentru Drepturile Omului Internațional care se descrie pe X ca fiind sionist.

"De necrezut. Acesta este un primar numit de Hamas”, a scris un alt utilizator X, adăugând: „Și și-au măcelărit și violat vecinii și au curajul să se prezinte drept victime?”

Alții l-au criticat pe Sarraj pentru că a ignorat masacrul Hamas care a determinat Israelul să lanseze atacul asupra Gaza.

„Chiar așa, un membru al Hamas, nu ai nicio rușine sau demnitate NYT”, a scris un utilizator X.

Unii au apărat Times pentru că i-a dat cuvântul lui Sarraj.

„Oricât de mult știu că atât de mulți oameni sunt supărați că @nytimes a publicat această scrisoare a primarului din Gaza , Yahya R. Sarraj, este imperativ să ascultăm – fie că ne place sau nu – alte voci, ” a scris un utilizator X 

„Dar să fim clari, Yahya Sarraj, era foarte conștient de tunelurile construite sub Gaza . După cum știm cu toții, Sarraj ar fi fost probabil ucis și/sau i s-ar fi amenințat familia, dacă nu ar fi urmat indicațiile Hamas. Oricum, Sarraj a fost complice la ceea ce s-a întâmplat în Gaza”.

Criticii NYTimes au subliniat, de asemenea, faptul că fostul editor de pagini de opinie James Bennet a fost forțat să plece după ce angajații ziarului au fost revoltați de decizia sa de a da undă verde unei rubrici invitate a senatorului republican Tom Cotton .

Cotton a folosit editorialul din vara anului 2020 pentru a cere un răspuns militar puternic pentru a reprima revoltele manifestanților Black Lives Matter și Antifa în urma uciderii lui George Floyd de către poliția din Minneapolis.

Bennet a publicat o coloană în The Economist la începutul acestei luni în care a recunoscut că fostul său angajator are o „prejudecată în favoarea democraților” care a „metastazat… la părtinire ne-democractică”.

El a mai scris că NYTimes a trecut „de la o înclinație de a favoriza o parte a dezbaterii naționale la un impuls de a închide complet dezbaterea”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră