New York Times: Rusia controlează acum cu 200 de mile pătrate mai mult teren în Ucraina decât la începutul anului

29 Sep 2023
New York Times: Rusia controlează acum cu 200 de mile pătrate mai mult teren în Ucraina decât la începutul anului

Cine câștigă teren în Ucraina? Anul acesta, nimeni. Deși ambele părți au lansat ofensive ambițioase, linia frontului abia s-a schimbat. După 18 luni de război, un avans semnificativ pare mai dificil ca niciodată, scrie o analiză New York Times a datelor de la Institutul pentru Studiul Războiului de la American Enterprise Institute

Linia frontului din Ucraina s-a schimbat puțin iarna trecută. Rusia și-a propus să captureze întregul Donbas, dar a făcut doar un pas înainte. Ucraina a înregistrat câștiguri minime în contraofensiva sa. Câmpurile de mine dense și fortificațiile rusești au făcut ca fiecare atac să fie extrem de costisitor. 

În ciuda a nouă luni de lupte sângeroase, mai puțin de 500 de mile pătrate de teritoriu și-au schimbat mâinile de la începutul anului. Un impas prelungit ar putea slăbi sprijinul occidental pentru Ucraina.

Ambele părți au început anul cu ambiții înalte: Rusia dorea să cucerească regiunea estică a Donbasului, în timp ce Ucraina urmărea să divizeze forțele ruse printr-un atac în sud.

Nicio ofensivă nu a mers conform planului. Linia frontului, după luni de lupte istovitoare și pierderi grele, rămâne în mare parte neschimbată.

Mai puțin teritoriu și-a schimbat mâinile în august decât în orice altă lună a războiului, potrivit analizei New York Times. În timp ce Ucraina a înregistrat mici câștiguri în sud, Rusia a ocupat în general puțin mai mult teren, mai ales în nord-est.

De-a lungul liniei frontului, fiecare milă de teritoriu a fost o luptă zdrobitoare, fără a se repeta progresul rapid pe care Kievul l-a reușit la Harkov în septembrie anul trecut, când apărarea Rusiei s-a prăbușit după un contraatac surpriză ucrainean.

Rusia și Ucraina s-au confruntat cu provocări similare în acest an. Ambele părți luptă pentru poziții care au rămas în mare parte înrădăcinate de luni sau chiar ani în unele părți din estul Ucrainei. Trupele experimentate și comandanții care au fost uciși mai devreme în război au fost înlocuiți cu noi recruți cărora le lipsește adesea o pregătire suficientă.

Contraofensiva Ucrainei s-a luptat să avanseze pe câmpurile larg deschise din sud. Se confruntă cu câmpuri minate extinse și sute de kilometri de fortificații - tranșee, șanțuri antitanc și obstacole din beton - pe care Rusia le-a construit iarna trecută pentru a încetini vehiculele ucrainene și a le forța în poziții unde ar putea fi mai ușor țintite.

Când se adună câștigurile ambelor părți, Rusia controlează acum aproape 200 de mile pătrate mai mult teritoriu în Ucraina, comparativ cu începutul anului.

De la 1 ianuarie, Ucraina a câștigat: 143 mile pătrate

Rusia a câștigat: 331 mile pătrate

Câștig net: 188 mile pătrate

Pentru a avea o idee despre amploare, territoriul este mai mic decât cartierul Queens din New York și o treime din dimensiunea capitalei Ucrainei, Kiev.

În loc să caute câștiguri rapide, armata rusă pare să se fi mulțumit să dețină teritoriul pe care îl controlează deja, potrivit Marina Miron, cercetător în studii de război la King’s College din Londra. „Nu pierzi nimic dacă nu mergi înainte”, a spus ea.

Forțele Rusiei le depășesc numeric pe cele aproape trei la unu ale Ucrainei pe câmpul de luptă și, având o populație mai mare cu care să-și reînnoiască rândurile, Rusia ar putea vedea o apărare prelungită ca în interesul său.

„Întreaga strategie în Ucraina este ca rușii să-i lase pe ucraineni să atace împotriva acelor apărări, să omoare cât mai mulți și să distrugă cât mai mult echipament occidental posibil”, a adăugat ea.

Rusia controlează aproximativ 18% din Ucraina - o porțiune de pământ mai mare decât Elveția. Aceasta include Crimeea și o parte din estul Ucrainei, pe care a ocupat-o din 2014.

Încetinirea vine cu riscuri uriașe pentru Ucraina. Dacă pare puțin probabil să recucerească zone mari ale țării, sprijinul occidental ar putea scădea, fie din cauza lipsei de voință politică, fie a lipsei de voință de a dona mai multe arme, mai ales având în vedere așteptarea de ani de zile pentru livrările de echipamente de înlocuire.

„Rusia încearcă să aștepte până când Occidentul îi întoarce spatele”, a spus dr. Miron.

Ucraina continuă să lupte contra apărării Rusiei în sud. Luna trecută a recucerit cu succes satul Robotyne și, în ultimele zile, a mutat vehicule blindate pe lângă principalele apărări antitanc ale Rusiei, lângă Verbove, la aproximativ opt mile la vest de Robotyne.

Dar timpul e scurt pentru ca contraofensiva Ucrainei să obțină câștiguri teritoriale semnificative. Luna viitoare sunt așteptate ploi abundente, iar terenul noroios ar putea împiedica folosirea vehiculelor grele, cum ar fi tancurile Abrams recent sosite din SUA și tancurile Challenger furnizate de Marea Britanie. „Când există noroi și aveți un Challenger de 75 de tone, acesta se va scufunda”, a spus dr. Miron.

Alte stiri din Externe

Ultima oră