New York Times: Kievul revendică atacul asupra bazei din Crimeea: „este doar începutul”

09 Aug 2022
New York Times: Kievul revendică atacul asupra bazei din Crimeea: „este doar începutul”

Un oficial ucrainean a spus că explozia din peninsula ocupată de Rusia a fost rezultatul unei lovituri ucrainene în timp ce Moscova a spus doar că au explodat munițiile . Un atac în Crimeea ar reprezenta un avans militar semnificativ pentru Ucraina, scrie New York Times.

O explozie a zguduit marți o bază aeriană rusă cheie din Peninsula Crimeea ocupată de Kremlin, a scos un val uriaș de fum, ucigând cel puțin o persoană și semănând confuzie cu privire la ceea ce s-a întâmplat exact.

Un înalt oficial militar ucrainean care cunoaște situația a spus că în spatele atacului se află forțele ucrainene. Un purtător de cuvânt al liderului Crimeei instalat de Kremlin a confirmat că a avut loc o explozie, dar le-a cerut locuitorilor să nu tragă concluzii cu privire la cauza acesteia.

Ministerul rus al Apărării a spus într-un comunicat doar că explozia a fost cauzată de detonarea muniției la baza aeriană Saki. Oficialii locali au spus ulterior că cel puțin o persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite.

Autoritățile ruse și de ocupație nu au speculat public cu privire la posibilitatea unui atac ucrainean dar un înalt oficial ucrainean a atribuit atacul forțelor ucrainene:

„Aceasta a fost o bază aeriană din care avioanele decolau în mod regulat pentru atacuri împotriva forțelor noastre în teatrul de sud”, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni militare sensibile. Oficialul nu a dezvăluit tipul de armă folosit în atac, spunând doar că „a fost folosit un dispozitiv exclusiv de fabricație ucraineană”.

Un atac ucrainean asupra forțelor ruse din Peninsula Crimeea ar reprezenta o escaladare semnificativă a războiului și o problemă pentru președintele Vladimir Putin, care vorbește adesea despre teritoriul pe care l-a anexat ilegal în 2014 ca de un pământ sfințit. Ucraina deține puține arme care pot ajunge în peninsula, în afară de avioanele care ar risca să fie doborâte imediat de apărarea antiaeriană grea a Rusiei din regiune.

Luna trecută, un mic dispozitiv exploziv livrat cu o dronă a explodat la sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră din portul Sevastopol din Crimeea, rănind șase persoane, dar provocând puține pagube. Rusia a dat vina pe forțele ucrainene pentru atac, dar oficialii ucraineni l-au negat cu voce tare.

La scurt timp după ce s-a produs marți explozia, liderul guvernului de ocupație al Crimeei, Serghei Aksyonov, a sosit la fața locului. Stând în fața unui val mare de fum negru, el a spus că un perimetru de trei mile a fost ridicat în jurul locului bazei pentru a proteja locuitorii.

„În rândul populației locale, nimeni nu a solicitat asistență medicală”, a spus el. „Te rog, v-am cerut să credeți doar informații oficiale.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră