Strategia din spatele contraofensivei Ucrainei împotriva Rusiei a început să prindă contur cu luni în urmă în timpul unei serii de conversații intense între oficialii ucraineni și americani, scrie New York Times.
Strategia din spatele câștigurilor militare rapide ale Ucrainei din ultimele zile a început să prindă contur cu luni în urmă în timpul unei serii de conversații intense între oficiali ucraineni și americani despre calea de urmat în războiul împotriva Rusiei, potrivit oficialilor americani.
Contraofensiva – revizuită în această vară din forma sa inițială după discuții urgente între înalți oficiali americani și ucraineni – a reușit dincolo de majoritatea previziunilor. Forțele ucrainene au devastat comanda și controlul Rusiei și par gata să valorifice progresele lor în nord-estul țării și într-o altă campanie în sud.
Discuțiile au început la scurt timp după ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a spus generalilor săi că dorește să facă o mișcare dramatică pentru a demonstra că țara sa poate respinge invazia rusă. Sub ordinele sale, armata ucraineană a conceput un plan pentru a lansa un asalt larg în sud pentru a revendica Herson și a tăia Mariupol de forța rusă din est.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, și Andriy Yermak, un consilier de top al lui Zelensky, au vorbit de mai multe ori despre planificarea contraofensivei, potrivit unui înalt oficial al administrației. Generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major și înalți lideri militari ucraineni au discutat în mod regulat despre informații și sprijin militar.
Și la Kiev, oficialii militari ucraineni și britanici au continuat să lucreze împreună în timp ce noul atașat american al apărării, Generalul de brigadă Garrick Harmon a început să aibă sesiuni zilnice cu ofițerii de top ai Ucrainei.
Timpul era esențial, credeau oficialii americani și ucraineni. Pentru a organiza un contraatac eficient, ucrainenii au trebuit să se miște înaintea primei ninsori, când președintele Vladimir V. Putin al Rusiei va putea să-și folosească controlul aprovizionării cu gaz pentru a face presiuni asupra Europei.
Această relatare a începutului contraofensivei se bazează pe interviuri cu mai mulți oficiali americani înalți și alții informați despre discuțiile secrete dintre Washington și Kiev care i-au ajutat pe comandanții ucraineni să planifice bătălia. Mulți au vorbit sub condiția anonimatului din cauza caracterului secret al discuțiilor.
Un moment critic în această vară a venit în timpul unui joc de război cu oficiali americani și ucraineni, menit să testeze succesul unei ofensive ample în sud. Exercițiul, raportat anterior de CNN, sugera că o astfel de ofensivă va eșua. Dezarmați de scepticismul american, oficialii militari ucraineni s-au întors la Zelensky.
„Am făcut niște modele și niște exerciții de masă”, a spus Colin Kahl, șeful politicii Pentagonului, într-un interviu telefonic. „Acest set de exerciții a sugerat că anumite căi pentru o contraofensivă ar putea avea mai mult succes decât altele. Am oferit acel sfat, iar apoi ucrainenii l-au interiorizat și au luat propria decizie.”
Miza era uriașă. Ucraina trebuia să demonstreze că acesta nu avea să devină doar un alt conflict înghețat și că ar putea relua un teritoriu, pentru moralul poporului său și pentru a consolida sprijinul Occidentului.
Pe tot parcursul lunii august, la ordinul ucrainenilor, oficialii americani au intensificat fluxurile de informații despre poziția forțelor ruse, evidențiind slăbiciunile liniilor ruse. Informațiile au mai indicat că Moscova se va lupta să-și întărească rapid trupele din nord-estul Ucrainei sau să mute trupe din sud, chiar dacă va detecta pregătirile ucrainene pentru contraofensivă.
„Am văzut faptul că rușii și-au mutat de fapt multe dintre cele mai bune forțe în sud, în pregătirea celeilalte contraofensive pe care ucrainenii au început-o”, a spus domnul Kahl. „Așadar, am avut motive să credem că, din cauza provocărilor morale persistente și a presiunii ucrainenilor, ar putea exista locuri ale armatei ruse care sunt puțin mai fragile decât par pe hârtie.”