Netanyahu: "Sunt mândru că am blocat un stat palestinian. Privind la Gaza, toată lumea vede ce s-ar fi întâmplat"

17 Dec 2023
Netanyahu: "Sunt mândru că am blocat un stat palestinian. Privind la Gaza, toată lumea vede ce s-ar fi întâmplat"

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu vorbește în timpul unei conferințe de presă la Ministerul Apărării din Tel Aviv, scrie TimesOfIsrael

La conferința de presă de la Tel Aviv, Netanyahu este întrebat de un reporter de ce nu s-a retras din Acordurile de la Oslo, în condițiile în care le tot critică.

„Am moștenit Acordurile de la Oslo”, spune el. „Decizia de a aduce OLP din Tunis și de a o planta în inima Iudeii și Samariei [Cisjordania] și în Gaza, a fost o decizie luată și pusă în aplicare înainte să devin prim-ministru. Am crezut că a fost o greșeală teribilă și încă o fac.”

Întorcându-se pe reporter, el spune: „Tu și prietenii tăi jurnaliști m-ai învinovățit de aproape 30 de ani pentru că am pus frâna Acordurilor de la Oslo și am împiedicat statul palestinian. Este adevărat”, spune el.

„Sunt mândru că am împiedicat înființarea unui stat palestinian pentru că astăzi toată lumea înțelege ce ar fi putut fi acel stat palestinian, acum că am văzut micul stat palestinian din Gaza. Toată lumea înțelege ce s-ar fi întâmplat dacă am fi capitulat în fața presiunilor internaționale și am fi permis un stat ca acesta în Iudeea și Samaria, în jurul Ierusalimului și la periferia Tel Avivului.”

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, își descrie propriul rol în anii 1990 ca ofițer superior al IDF în Jenin, care luptă împotriva terorismului și îl reduce la un nivel scăzut. Apoi au venit Acordurile de la Oslo, „și după scurt timp, 500 de polițiști palestinieni înarmați au aterizat” în zona Jenin, „alți 5.000 în altă parte în Iudeea și Samaria și 7.000 în Gaza”. Asta a început un proces cu consecințe grave, inclusiv proliferarea vastă a armelor. „Acordurile de la Oslo au început acest proces”, iar acordurile erau pline de erori, spune Gallant.

Răspunzând la o întrebare despre amenințarea Houthi, Gallant spune că rebelii yemeniți au început să atace nave aparent afiliate Israelului și atacă acum toate tipurile de transport maritim. „Este o problemă mondială care afectează și Israelul”, spune el.

El adaugă că Houthii au tras „zeci de rachete” asupra Israelului, dintre care majoritatea au fost distruse. „Suntem pregătiți să acționăm. Știm ce să facem. Vom găsi momentul”, spune Gallant.

„Oferim o șansă” comunității internaționale de a face față amenințării la adresa transporturilor maritime.

Alte stiri din Externe

Ultima oră