Netanyahu: Israelul nu caută să guverneze Gaza "dar caută să-i dea un viitor mai bun"

10 Noi 2023
Netanyahu: Israelul nu caută să guverneze Gaza "dar caută să-i dea un viitor mai bun"

Întrebat despre planul său pentru viitorul teritoriului palestinian, premierul israelian a spus că acesta trebuie „demilitarizat, deradicalizat și reconstruit”. „Va trebui să găsim un guvern, un guvern civil care să fie acolo”, a adăugat el, citat de Le Figaro.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat joi seara, 9 noiembrie, că obiectivul Israelului nu este nici să guverneze, nici să ocupe Gaza, unde armata progresează, potrivit acestuia, „excepțional de bine” în ofensiva sa împotriva Hamas. „Cred că armata israeliană operează într-o manieră excepțională”, a declarat el la postul american Fox News, respingând încă o dată ideea de încetare a focului.

„Există un lucru pe care nu l-am acceptat și acesta este încetarea focului. O încetare a focului cu Hamas înseamnă o capitulare” și „nu va exista una fără eliberarea ostaticilor”, a reiterat Netanyahu întrebat despre conținutul discuțiilor sale cu președintele american Joe Biden.

„Dar am fost de acord să înființăm coridoare securizate” pentru trecerea populației civile din nordul spre sudul Fâșiei Gaza, a spus el.

Liderul a afirmat că Israelul nu are intenția de a rămâne în Gaza pe termen lung. 

„Nu căutăm să guvernăm Gaza. Nu căutăm să o ocupăm, dar căutăm să-i dăm un viitor mai bun”, a spus el, adăugând că Israelul nu caută „să înlocuiască pe nimeni”. Întrebat despre planul său pentru viitorul teritoriului palestinian, el a spus că acesta trebuie „demilitarizat, deradicalizat și reconstruit”. „Va trebui să găsim un guvern, un guvern civil care să fie acolo”, a adăugat el, fără a preciza cine ar putea forma un astfel de guvern.

"Vom continua până când vom eradica Hamas și nimic nu ne va opri" Benjamin Netanyahu

În ceea ce privește înaintarea pe teren a armatei israeliene, premierul israelian a estimat că aceasta „operează excepțional de bine în lupta sa împotriva teroriștilor de pe teren și în subteran” . „Vom continua până când vom eradica Hamas” și „nimic nu ne va opri”, a spus el. 

„Mi-am stabilit obiective, dar nu am stabilit un calendar pentru că poate dura mai mult”, a spus el. „Mi-ar plăcea să dureze puțin. Dar mergem înainte pas cu pas, reducându-ne pierderile în timp ce încercăm să reducem și să minimizăm pierderile civile și să maximizăm pierderile teroriștilor Hamas și, până acum, cred că totul merge bine”. 

Conflictul a început pe măsură ce Israelul s-a apropiat de un acord de pace cu Arabia Saudită. Netanyahu a insistat că conflictul nu va torpila dinamica diplomatică și că condițiile vor fi „bune” pentru reluarea negocierilor după distrugerea Hamas. „Cred că vor fi îndeplinite condițiile. De fapt, după o victorie, cred că vor fi și mai maturi”, a spus el. 

Războiul din Gaza a început pe 7 octombrie cu masacrele Hamas - 1.400 de morți în Israel, în principal civili, potrivit autorităților israeliene. Pentru a „anihila” Hamas, armata israeliană bombardează cei 2,4 milioane de locuitori din Gaza zi și noapte și cel puțin 10.800 dintre ei au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății Hamas.

Alte stiri din Externe

Ultima oră