Netanyahu: Israelul are datoria și dreptul de a ataca Iranul și va face acest lucru

06 Oct 2024
Netanyahu: Israelul are datoria și dreptul de a ataca Iranul și va face acest lucru

Prim-ministrul israelian spune că nicio țară nu ar accepta un atac cu rachete asupra cetățenilor săi și nici Israelul nu îl va accepta, scrie Times of Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu și-a repetat sâmbătă promisiunea de a riposta Iranul pentru atacul său cu rachete balistice la începutul săptămânii, declarând că Israelul are obligația de a riposta și va face acest lucru.

Vorbind de la sediul militar Kirya din Tel Aviv, Netanyahu a spus: „Nici o țară din lume nu ar accepta un astfel de atac asupra orașelor și cetățenilor săi, și nici Israelul nu va accepta.

„Israelul are datoria și dreptul de a se apăra și de a răspunde acestor atacuri – și va face acest lucru.”

Atacul a aproximativ 180 de rachete balistice lansat marți a provocat unele daune în Israel, inclusiv în bazele aeriene israeliene. Armata a spus că nicio aeronavă sau infrastructură critică nu a fost lovită, iar Forțele Aeriene Israeliene operează la capacitate maximă.

Cele mai multe dintre rachetele primite au fost fie interceptate de apărarea antiaeriană, fie au aterizat în zone deschise. Cu toate acestea, atacul a trimis 10 milioane de israelieni să se adăpostească și a provocat daune structurilor civile, inclusiv unei școli.

Atacul cu rachete al Iranului, al doilea astfel de atac din acest an, a avut loc pe fondul războiului împotriva grupărilor teroriste Hamas din Fâșia Gaza și Hezbollah din Liban.

Iranul a declarat că a lansat rachetele în Israel ca răspuns la atacurile care au ucis liderii Hezbollah, Hamas și Gărzile Revoluționare Iraniene. Se făcea referire la liderul Hezbollah Hassan Nasrallah și generalul Gărzii Revoluționare Abbas Nilforoushan, ambii uciși într-un atac aerian israelian săptămâna trecută la Beirut. De asemenea, a menționat Ismail Haniyeh, fostul lider al Hamas care a fost asasinat la Teheran în iulie într-un atac pe scară largă atribuit Israelului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră