Netanyahu: Autoritatea Palestiniană nu se poate întoarce în Gaza, acesta nu este Oslo II

03 Dec 2023
Netanyahu: Autoritatea Palestiniană nu se poate întoarce în Gaza, acesta nu este Oslo II

„Nu voi repeta această greșeală și nu voi întoarce această grupare în Gaza, pentru că același lucru se va întâmpla”, a spus Netanyahu citat de Jerusalem Post

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu s-a angajat să nu repete greșelile făcute în temeiul Acordurilor de la Oslo permițând Autorității Palestiniene să se întoarcă în Gaza după ce campania sa militară de alungare a Hamas din acea enclavă s-a încheiat.

„Un lucru sigur nu fac. Nu sunt pregătit să mă iluzionez spunând că actul defectuos care a avut loc sub Oslo printr-o eroare teribilă” trebuie să aibă loc acum a doua oară odată cu întoarcerea unei „entități ostile” în Gaza și Cisiordania, a spus el reporterilor sâmbată seara.

Netanyahu a făcut referire la ieșirea inițială a Organizației pentru Eliberarea Palestinei în Tunisia. El a remarcat că aceasta a fost o decizie corectă, adăugând că eroarea care a fost făcută a fost aceea de a-i permite să revină în 1994, prin intermediul Autorității Palestiniene, sub auspiciile Acordurilor de la Oslo din 1993.

„Nu voi repeta această greșeală și nu voi întoarce acest organism în Gaza, pentru că se va întâmpla același lucru”, a spus el. El a făcut referire la lovitura de stat din 2007 în care Hamas a înlăturat partidul Fatah al AP din Gaza și a preluat cu forța controlul enclavei.

Conducerea palestiniană s-a împărțit în două, a spus Netanyahu, dar ideologia care neagă dreptul Israelului de a exista este comună atât celor care conduc în Cisiordania, cât și în Gaza.

În loc să vedem genul de reformă guvernamentală care a avut loc în Germania și Japonia după înfrângerea din cel de-al Doilea Război Mondial, se va întâmpla opusul dacă „vom întoarce aceeași entitate – care nu a suferit nicio reformă sau transformare – în Gaza”, a spus Netanyahu. .

„Asta este ceea ce propun chiar și prietenii noștri buni”, a spus el.

 „Eu gândesc diferit și mă opun. Trebuie să construim ceva diferit” odată ce războiul s-a încheiat, a spus el. El a subliniat că Israelul trebuie să aibă control general asupra teritoriului, inclusiv asupra securității, dar că guvernarea internă va fi palestiniană”, a spus Netanyahu. El a precizat că această referință este entitate guvernamentală nou creată și nu AP.

„AP nu luptă împotriva terorii, ci o susține. Nu educă pentru pace, educă pentru distrugerea Israelului”, a spus el.

„Aceasta nu este entitatea care trebuie să intre acolo [Gaza]”, a spus el.

Comunitatea internațională și Statele Unite au pus presiune asupra Israelului cu privire la problema a ceea ce se întâmplă cu Gaza după ce Israelul își finalizează campania militară de distrugere a Hamas. A făcut acest lucru după ce gruparea teroristă s-a infiltrat în sudul Israelului, ucigând peste 1.200 de oameni și confiscând aproximativ 240 de prizonieri.

Statele Unite susțin campania militară a Israelului în Gaza, dar sunt îngrijorate de numărul mare de persoane strămutate din cauza bombardamentelor aeriene, aproximativ 1,9 milioane din cele 2,7 milioane care trăiesc acolo, precum și de numărul mare de morți. Hamas a afirmat că aproximativ 15.000 de palestinieni au fost uciși în violențe legate de războiul din Gaza, fără a preciza câți dintre aceștia sunt combatanți.

Statele Unite și comunitatea internațională au cerut Israelului să minimizeze victimele civile și să asigure un flux de ajutor. Dar ei s-au uitat și la viitor și au subliniat că AP ar trebui să guverneze Gaza, deși nu au oferit o alternativă de securitate viabilă pentru această opțiune. Israelul a insistat că IDF trebuie să mențină controlul militar al enclavei.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a vorbit sâmbătă despre viziunea administrației Biden pentru Gaza, când a vorbit cu reporterii în marginea Conferinței COP28 a Națiunilor Unite asupra climei din Emiratele Arabe Unite. „Hamas nu poate controla Gaza, iar Israelul trebuie să fie în siguranță. ”, în timp ce palestinienii au un orizont politic, a spus ea, explicând că aceasta include întoarcerea unei AP revitalizate în Gaza.

„Forțele de securitate ale AP trebuie să fie consolidate pentru a-și asuma în cele din urmă responsabilitățile de securitate în Gaza”, a spus Harris.

„AP trebuie să fie revitalizată condusă de voința poporului palestinian”, a spus ea, adăugând că această AP revitalizată trebuie să fie capabilă să guverneze Gaza, precum și AP.

Mergând înainte, a spus ea, „nu putem confunda Hamas cu poporul palestinian”.

Harris a clarificat că „Hamas este o organizație teroristă brutală care a promis să repete 7 octombrie până când israelianul va fi anihilat. Nicio națiune nu ar putea trăi cu un asemenea pericol.”

Dar cum își conduce Israelul operațiunile militare împotriva Hamas, „contează cum” și dreptul internațional trebuie respectat.

„Pentru mulți palestinieni nevinovați au fost uciși. Amploarea suferinței umanitare și imaginile venite din Gaza au fost devastatoare”, a spus ea.

„Israelul trebuie să facă mai mult pentru a proteja civilii nevinovați”, a spus ea.

Sâmbătă seara, la Ramallah, președintele AP Mahmoud Abbs a spus că Gaza este „o parte integrantă a statului palestinian și că „orice soluție politică” trebuie să includă acea enclavă, precum și Cisiordania și Ierusalimul de Est.

Potrivit declarației sale adresate agenției de presă palestiniene, WAFA, singura soluție pentru a oprio vărsarea de sânge, le-a spus el liderilor AP, este recunoașterea unui stat palestinian pe acel teritoriu, inclusiv a calității de membru al ONU.

Abbas a cerut o conferință internațională pentru a discuta și a stabili un calendar pentru o retragere israeliană la liniile de dinainte de 1967.

„Continuăm cu oamenii noștri să rămânem neclintiți în lupta pentru supraviețuire, libertate și independență. Nu vom îngenunchea. Nu ne vom preda faptului complice. Nu vom permite ca Nakba Palestinei din 1948 să se repete, indiferent de circumstanțe și indiferent cât de costisitor ar fi sacrificiul.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră