Negocierile OMS pentru tratatul pandemic au eșuat

26 Mai 2024
Negocierile OMS pentru tratatul pandemic au eșuat

Deschise în martie 2022 sub egida OMS și prelungite de mai multe ori, negocierile pentru dezvoltarea unui instrument global menit să îmbunătățească prevenirea, pregătirea și răspunsul la viitoarele pandemii s-au încheiat în sfârșit, vineri seară, fără acord, scrie VOANews

Doi ani de negocieri s-au încheiat vineri fără un proiect final al unui acord global privind modul cel mai bine de a gestiona următoarea pandemie despre care oficialii din sănătatea publică spun că va veni cu siguranță.

După pandemia de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății a fost rugată să scrie un acord cu privire la modul de a răspunde la următorul inevitabil și de a evita pașii greșiți și disparitățile ultimului.

„Nu suntem acolo unde am sperat că vom fi când am început acest proces”, a declarat vineri Roland Driece, copreședintele consiliului de negociere al OMS pentru acord.

Un proiect final de tratat a fost programat să fie prezentat la Adunarea Mondială a Sănătății de săptămâna viitoare, reuniunea anuală a miniștrilor sănătății de la Geneva.

„Acesta nu este un eșec”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva, după încheierea discuțiilor.

„Vom încerca totul – crezând că orice este posibil – și vom face acest lucru să se întâmple, deoarece lumea încă are nevoie de un tratat pandemic”, a spus el.

Pandemia de COVID-19 a ucis milioane de oameni în întreaga lume, a rupt sistemele de sănătate și a perturbat economiile.

Tedros a descris disparitatea imensă dintre țările bogate și cele sărace în ceea ce privește accesul la vaccinuri și alte necesități „un eșec moral catastrofal”.

Cu toate acestea, șeful OMS își menține speranța că OMS va veni cu un plan pentru a aborda mai echitabil următoarea pandemie.

„Multe dintre provocările care au provocat un impact grav în timpul COVID –19 încă există”, a spus el.

Driece și Precious Matsoso, copreședinții consiliului de negociere, nu au intrat în detalii despre unde au fost blocate discuțiile. Dar alții au subliniat diferențe în ceea ce privește schimbul de informații despre agenți patogeni, drepturile de proprietate intelectuală și accesibilitatea vaccinurilor.

Potrivit rapoartelor The Associated Press, țările în curs de dezvoltare nu au fost de acord să furnizeze mostre de virus pentru a fi utilizate în dezvoltarea vaccinurilor, dar apoi să nu își poată permite aceste vaccinuri.

Unii senatori republicani din SUA au protestat în fața administrației Biden că proiectul de tratat conține probleme de „drepturi de proprietate intelectuală”. Și Marea Britanie a spus că va fi de acord cu tratatul doar dacă „ar adera la interesul și suveranitatea națională britanică”, a raportat AP.

Jaume Vida, consilier principal pentru politici la Health Action International, a declarat pentru AFP că negociatorii vor prezenta probabil „scheletul instrumentului în fața adunării”, deoarece „există un acord asupra principiilor și structurii”.

Agence France-Presse a spus că a văzut un proiect de acord din care o mare parte a fost aprobată, dar au existat o serie de alte secțiuni care nu au fost aprobate.

„Poate că ambiția de a face acest lucru în doi ani a fost o punte prea departe, cel mai rapid tratat ONU negociat vreodată, a declarat Ellen 't Hoen, un avocat al ONG-ului pentru legislația și politica privind medicamentele, pentru agenția de presă franceză.

Alte stiri din Externe

Ultima oră