NATO și UE au în vedere trimiterea de soldați în Ucraina, spune premierul slovac

27 Feb 2024
NATO și UE au în vedere trimiterea de soldați în Ucraina, spune premierul slovac

„Mai multe state membre NATO și UE [ Uniunea Europeană] iau în considerare trimiterea soldaților lor pe teritoriul Ucrainei pe o bază bilaterală ”, a declarat luni prim-ministrul slovac, populistul Robert Fico, cunoscut pentru pozițiile sale anti-Ucraina, fără a da mai multe detalii, scrie Le Monde

Acesta din urmă a vorbit presei, înainte de începerea conferinței de susținere a Ucrainei, care s-a desfășurat la Palatul Elysée și reunește în jur de douăzeci de șefi de stat și de guvern, în principal europeni, pentru a-și reafirma sprijinul față de Ucraina.

Ales în octombrie 2023, Fico a pus în trecut sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei și se opune sancțiunilor împotriva Rusiei. „Vedem riscuri enorme de securitate în acordurile bilaterale”, a spus el.

„Nici nu-mi pot imagina. Pe teritoriul Ucrainei vor fi soldați din statele membre NATO. Știu ce vor face acolo, dar sunt informații confidențiale. De aceea nu o voi difuza ”, a spus el, adăugând că o astfel de decizie ar duce la „o uriașă escaladare a tensiunii ” .

Fico vede întâlnirea de la Paris, organizată de președintele francez Emmanuel Macron, ca pe o „întâlnire de luptă” : el denunță absența unui plan de pace.

„Tot ce vor este ca asasinatul să continue ”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră