NATO le cere aliaților Ucrainei să ridice restricțiile privind posibilele atacuri ucrainene pe teritoriul Rusiei

25 Mai 2024
NATO le cere aliaților Ucrainei să ridice restricțiile privind posibilele atacuri ucrainene pe teritoriul Rusiei

În timp ce Ucraina își împinge aliații, și în special Statele Unite, să o autorizeze să-i folosească armele pentru a lovi ținte militare pe pământul rus, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat că este de aceeași părere cu ucrainenii în această problemă, scrie Le Monde.

Într-un interviu acordat revistei engleze The Economist, publicat vineri, el consideră că „a venit timpul ca aliații să se gândească dacă ar trebui să ridice restricțiile impuse armelor furnizate Ucrainei”, mai ales că multe lupte au loc la Harkov, „lângă graniță”.

„Privarea Ucrainei de posibilitatea de a folosi aceste arme împotriva țintelor militare legitime de pe teritoriul rus îi face foarte dificil să se apere”, explică el.

„Unii aliați au ridicat deja aceste restricții”, a spus domnul Stoltenberg, referindu-se în special la Marea Britanie. Dar alții, precum Statele Unite, refuză în continuare: „Dacă îi refuzi Ucrainei dreptul de a lovi ținte militare pe teritoriu, atunci devine foarte complicat pentru ei să-și impună dreptul de a se apăra.”

Potrivit acestuia, „această autoapărare este consacrată în Carta Națiunilor Unite, este legală și este legitimă” iar NATO intenționează să ajute Ucraina să-și impună acest drept:

„Aceasta include posibilitatea de a lovi ținte pe teritoriul Rusiei, atunci când sunt ținte militare și legitime."

Alte stiri din Externe

Ultima oră