NATO: „China nu este un adversar dar este tot mai aproape de Rusia”

25 Noi 2022
NATO: „China nu este un adversar dar este tot mai aproape de Rusia”

Miniștrii de externe ai NATO vor aborda dependența aprovizionării de „regimuri autoritare” precum China în cadrul întâlnirii de săptămâna viitoare de la București, a declarat vineri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, scrie SwissInfo

„Războiul din Ucraina a demonstrat dependența noastră periculoasă de gazul rusesc. Așa că trebuie să ne evaluăm dependența de alte regimuri autoritare, fără a uita China”, a subliniat Stoltenberg într-o conferință de presă înainte de întâlnirea miniștrilor care va avea loc pe 29 și 30 noiembrie.

Politicianul norvegian a explicat că cei 30 de aliați „vor aborda modalități de consolidare a rezilienței noastre și provocările pe care le pune China” la întâlnirea din capitala României, pe lângă faptul că se vor concentra și pe războiul rusesc din Ucraina.

"China nu este un adversar dar își intensifică modernizarea militară, prezența sa din Arctica până în Balcanii de Vest, din spațiu până în spațiul cibernetic și încearcă să controleze infrastructura critică a aliaților NATO. Vedem Rusia și China lucrând din ce în ce mai strâns" a declarat secretarul general al NATO.

Mai exact, el a făcut aluzie la sistemele de arme avansate pe care Beijingul le dobândește sau la proiectarea de arme nucleare cu rază lungă de acțiune.

În plus, el a subliniat că China încearcă să „controleze infrastructurile critice”, precum rețelele de comunicații 5G, atunci când este vorba de o țară care „nu împărtășește valorile noastre” și se implică în „încălcări ale drepturilor omului” sau „reprimarea” proteste.democrati, activisti sau jurnalisti.

Astfel, Stoltenberg a susținut că aliații „gestionează riscurile, reduc vulnerabilitățile și cresc rezistența”.

La summitul NATO de la Madrid din iunie trecut, aliații au aprobat un nou Concept Strategic, strategia Alianței pentru următorul deceniu, în care au avertizat despre „provocarea” pe care o pune China pentru securitatea sa, fără a eticheta amenințarea gigantului asiatic. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră