NATO are un manual care vizează promovarea egalității de gen

20 Apr 2024
NATO are un manual care vizează promovarea egalității de gen

De la aprobarea Planului de acțiune pentru diversitate și incluziune 2019-2023, NATO are un manual care vizează promovarea egalității de gen. Scriitorul și jurnalistul Vincent Roy l-a citit și ne arată în Le Figaro, cu umor, cum să spargem stereotipurile.

Este vorba despre promovarea egalității de gen în cadrul Organizației Nord-Atlantice (NATO). Toată lumea din NATO trebuie să simtă un „sentiment al incluziunii”.  Este vorba deci de a „acționa pe baza prejudecăților inconștiente transmise de limbaj”. În acest moment, merită citat pe Roland Barthes și lecția sa inaugurală de la Collège de France, în care a declarat că limbajul este fascist, deoarece „fascismul nu înseamnă a împiedica oamenii să vorbbească, ci a forța pe cineva să spună” . Lupta împotriva discriminării,care ne impune un limbaj, ar implica, ar genera, ar trezi un „discurs al puterii” ? Potrivit autorului cărții Gradul Zero Al Scriiturii , această terminologie trebuie să însemne „orice discurs care generează vină și, prin urmare, vinovăția celui care îl primește” .

Clare Hutchinson, reprezentantul special al secretarului general pentru femei, pace și securitate, propune acum utilizarea unui limbaj care, spune ea, „reflectă viziunea noastră asupra lumii și ajută la modelarea lumii de mâine” . Sub pretextul de a pune capăt dominației, trebuie să ne imaginăm un limbaj mai corect, mai egalitar. 

Dar să aruncăm o privire mai atentă la „Manualul nostru privind limbajul incluziv”: este savuros. În primul rând, se explică faptul că utilizarea combinată „proactivă” și „sistematică” a limbajului incluziv – atât oral, cât și în scris – este esențială în ceea ce privește nediscriminarea între genuri … sau sexe – și nu este același lucru : un glosar este explicit pe acest punct la sfârșitul manualului, transumanismul este un marș forțat!

Pe scurt, să fim practici, este esențial să facem limbajul mai neutru, aceasta e obsesia. În primul rând, ne sfătuieste, există cuvinte care sunt ideale pentru că sunt neutre prin natura lor și care pot fi folosite după dorință: coleg, stagiar, membru, compatriot, specialist... Mai există „colectivități generice” care, ignorând singularul sau pluralul, urmează să fie prescrise: astfel, veți înlocui "directorul", prin "conducere" și "clientul" cu "clientelă" (această listă, după cum s-ar putea bănui, nu este exhaustivă). Cu orice preț, va trebui să neutralizați genul: mai degrabă decât să scrieți, „aceasta este o problemă care îi afectează pe toți locuitorii”, veți spune, „aceasta este o problemă care afectează întreaga populație. Mai presus de toate, nu vorbiți niciodată, oral sau în scris, despre președintă sau președinte, ci despre președinție. Vei evita întotdeauna expresiile care desemnează oameni. Deci nu veți mai spune: „respondenții au indicat că instrumentul a fost ușor de utilizat”, ci veți spune, „rezultatele sondajului au indicat că instrumentul a fost ușor de utilizat”. De asemenea, nu veți ezita să adăugați cuvinte cu efect neutralizant: nu veți mai vorbi despre candidați, ci despre persoanele care aplică.

Pentru titlurile de civilitate, va fi oportun să nu se mai facă distincție între titlurile „Domnișoară” sau „Doamnă” care se referă la starea civilă a unei femei. Veți spune „doamnă”, cu excepția cazului în care vi se cere în mod expres „Domnișoară”.

Vincent Roy

Datorită noului tău manual, vei învăța să eviți calea „vocii pasive” care presupune folosirea articolelor, adjectivelor și participiilor trecute care marchează genul și vei urma direct „vocea activă”: atunci nu vei mai scrie „sunteți rugați”, dar „va rugăm”. În unele cazuri, vi se va permite să faceți genul vizibil - dar da! - cu condiția sine qua non de a folosi „dubletul complet”. Exemplu: „aceia și acelea” sau „toți și toate”. Puteți folosi în continuare „dubletul abreviat” pentru a scrie corect „candidat”. 

Pentru titlurile de civilitate, va fi oportun să nu se mai facă distincție între titlurile „Domnișoară” sau „Doamnă” care se referă la starea civilă a unei femei. Veți spune „doamnă” cu excepția cazului în care vi se cere în mod expres „Domnișoară”. Cum ar trebui să ne referim în continuare la persoanele transgender? „Este important să vă asigurați că utilizați titlul și pronumele corespunzătoare identității dvs. de gen . ”

În cele din urmă, este de maximă urgență să spargem stereotipurile. Aceasta este axa manualului în cauză: „bărbații” devin „ființe umane” și „politicienii”, „clasa politică”. Da, dar mai putem vorbi despre „drepturile omului”? Este mai bine să vorbim de „drepturile omului”. Deci acum știi cum să neutralizezi genul, să-l faci flexibil (cu dublete). Veți ști să folosiți cuvinte generice. Aplicați la NATO. O nouă lume ți se deschide datorită punctului de mijloc. Identitatea ta de gen va fi respectată, în sfârșit! 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră