Musulmanii olandezi se tem pentru viitor după rezultatele „șocante” ale alegerilor

23 Noi 2023
Musulmanii olandezi se tem pentru viitor după rezultatele „șocante” ale alegerilor

Amploarea voturilor Olandei pentru partidul de extremă dreaptă a lui Geert Wilders și politicile sale anti-islam provoacă îngrijorare cu privire la drepturile și siguranța musulmanilor, scrie The Guardian.

Geert Wilders a descris-o drept „cea mai frumoasă zi” din viața sa politică. Dar pentru mulți olandezi vestea că partidul de extremă dreaptă anti-Islam al lui Wilders a apărut cu cele mai multe voturi la alegerile de miercuri a declanșat alarma cu privire la ceea ce ar putea avea loc într-o țară considerată cândva un far al toleranței.

„Aceste rezultate ale alegerilor sunt șocante pentru musulmanii olandezi”, a spus Muhsin Köktas de la Corpul de contact pentru musulmani și guvern. „Nu ne așteptam ca un astfel de partid cu un program care contravine principiilor de bază ale statului de drept să fie atât de mare”.

La cârma Partidului pentru Libertate (PVV), Wilders țintește de multă vreme islamul, descriindu-l ca o ideologie fascistă a „unei culturi retardate” și o „religie înapoiată”. Din 2004, el se află sub protecția poliției și în 2016 a fost condamnat pentru discriminare, după ce i-a numit pe marocani „scursuri” la un miting de campanie.

Deși el a încercat să-și atenueze retorica anti-islam înainte de alegeri, manifestul partidului include interzicerea moscheilor, a Coranului și a baticului islamic în clădirile guvernamentale. Pe măsură ce câștigurile partidului său au devenit clare miercuri seară, Wilders a promis că va promova politici „în cadrul legii și constituției”.

Schimbarea aparentă de ton nu l-a convins pe Köktas. „Avem mari îngrijorări cu privire la viitorul islamului și al musulmanilor din Olanda”, a spus el.

El a sperat că oamenii din Olanda se vor uni pentru a apăra și proteja statul de drept. „Acest lucru este absolut necesar, nu numai pentru viitorul musulmanilor, ci și pentru viitorul societății pașnice olandeze”, a adăugat el.

Cu aproape toate voturile numărate, rezultatele preliminare de la alegerile de miercuri au arătat că PVV ocupă 37 de locuri, mai mult decât orice alt partid.

„Suferința și teama sunt enorme”, a spus Habib El Kaddouri, care conduce o organizație olandeză care reprezintă marocanii olandezi. „Wilders este cunoscut pentru ideile sale despre musulmani și marocani. Ne temem că ne va portretiza ca cetățeni de clasa a doua”.

Deși rămâne de văzut dacă Wilders poate reuni suficient sprijin pentru a forma o majoritate sau pentru a deveni prim-ministru, El Kaddouri a subliniat mesajul mai larg trimis de olandezi care îmbrățișează un om care a fost etichetat drept o versiune olandeză a lui Donald Trump. „Nu știu dacă musulmanii sunt încă în siguranță în Olanda”, a spus el agenției de presă ANP. „Sunt îngrijorat pentru această țară.”

Stephan van Baarle, liderul partidului pentru drepturile minorităților Denk, a refuzat să-l felicite pe Wilders pentru succesul electoral al PVV. „Faptul că PVV este cel mai mare partid este o amenințare pentru un milion de musulmani olandezi”, a declarat el pentru un post de televiziune.

„Wilders vrea să le ia drepturile”, a adăugat el, descriind rezultatele electorale drept „o amenințare la adresa statului nostru legal” și care nu merita nicio felicitare. „Este un motiv pentru a lupta din ce în ce mai mult împotriva discriminării.”

Miercuri seara, Wilders a spus că va încerca să se ridice la înălțimea speranțelor alegătorilor săi și a promis că „Olanda va fi returnată olandezilor, tsunamiul privind azilul și migrația vor fi stopate”.

La Consiliul Olandez pentru Refugiați, poziția dură privind azilul a fost întâmpinată cu consternare. Într-o declarație, ONG-ul a menționat că este „foarte îngrijorat de oamenii care trebuie să fugă de război și violență, acum că un partid care pledează fără echivoc pentru înghețarea azilului a devenit cel mai mare din Olanda”.

Consiliul a adăugat că este imposibil să ignore VVD și NSC. Cele două partide pledează, de asemenea, pentru mai puțini solicitanți de azil și au primit, de asemenea, un număr semnificativ de voturi, în timp ce olandezii se confruntă cu probleme precum deficitul de locuințe și criza climatică.

„Solicităm următorului cabinet să nu se blocheze în politicile simbol care alimentează polarizarea”, a spus Frank Candel, președintele consiliului de administrație. „Dar să ne apucăm de soluții care să răspundă preocupărilor cetățenilor și care sunt bune pentru refugiați.”

Deși posibilitatea ca Wilders să devină următorul prim-ministru al Țărilor de Jos a rămas mică, faptul că atât de mulți alegători l-au susținut a fost dezamăgitor, a declarat Mustafa Ayranci de la asociația muncitorilor turci HTIB. „Poporul olandez a făcut o declarație. Trebuie să respectăm asta”, a spus el pentru NL Times.

Ayranci a spus că, dacă Wilders va câștiga suficient sprijin pentru a forma o coaliție cu o majoritate parlamentară funcțională, el va urmări dacă liderul de extremă-dreapta își va respecta promisiunea, făcută înaintea alegerilor, de a acționa în calitate de prim-ministru pentru toți olandezii.

Speranța, a spus el, ar fi „că nu va deveni doar premierul lui Jan și Piet, ci și al lui Mustafa și Ahmed”.

Mohammed Aknin, un lider musulman proeminent din orașul Tilburg, a declarat că și-a petrecut seara miercuri trimițând mesaje WhatsApp membrilor îngrijorați ai comunității. „Oamenii se tem că în curând va fi interzis baticul, de exemplu.”

Ceea ce urmează este evident pentru oricine, a spus el pentru postul public Omroep Brabant. „Vulpea își poate pierde părul, dar nu și viclenia”, a spus el. „În ultimii 20 de ani, a fost clar în ceea ce crede. Trebuie doar să așteptăm și să vedem ce poate face în continuare.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră