Mossad a reușit să introducă un explozibil puternic (PETN) în bateriile noilor pagere utilizate de Hezbollah

18 Sep 2024
Mossad a reușit să introducă un explozibil puternic (PETN) în bateriile noilor pagere utilizate de Hezbollah

Agenția de spionaj israeliană Mossad ar fi interceptat cu luni în urmă transportul de noi pagere catre Hezbollah și a introdus explozibili puternici – ducând la atacul uluitor asupra grupării teroriste libaneze de marți, potrivit unui nou raport, scrie New York Post

Agenții Mossad-ului au plasat tetranitrat de pentaeritritol (PETN), un material extrem de exploziv, în bateriile pagerelor, au declarat surse pentru Sky News Arabia,  potrivit unei traduceri din Times of Israel .

Dispozitivele au fost apoi detonate de un semnal extern care a provocat supraîncălzirea bateriilor din interior, au adăugat sursele.

Operațiunea complexă a dus la un atac în masă împotriva agenților Hezbollah, ucigând nouă persoane și lăsând alte aproximativ 2.800 rănite, atunci când pagerele au detonat marți dimineață în Liban și în anumite părți ale Siriei. 

Hezbollah a confirmat că mulți dintre luptătorii și medicii săi au fost răniți de explozii, un oficial, vorbind sub condiția anonimatului, numind-o „cea mai mare breșă de securitate” de când grupul și-a început atacurile aproape zilnice asupra Israelului pe 8 octombrie. 

În timp ce Israelul a refuzat să comenteze asupra atacului, Hezbollah și oficialii libanezi au dat vina pe statul evreu, grupul terorist jurând să se răzbune. 

Dispozitivele care au detonat au fost toate cele mai recente modele achiziționate de Hezbollah în ultimele luni și distribuite membrilor săi, au declarat trei surse de securitate pentru Reuters. 

Prin utilizarea programelor malware, dispozitivele și-ar fi putut vedea bateriile supraîncălzindu-se și declanșând explozivii. 

Un oficial Hezbollah  a declarat pentru Wall Street Journal  că unii membri au simțit că pagerele lor se încălzesc și le-au aruncat înainte de a detona.  

În martie, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah și-a avertizat luptătorii să nu poarte telefoane mobile prin preajmă, spunându-le că ar putea fi folosite pentru a le urmări mișcările sau pentru a efectua un fel de lovitură țintită. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră