Moscova vrea un vot secret la ONU cu privire la anexările sale din Ucraina

06 Oct 2022
Moscova vrea un vot secret la ONU cu privire la anexările sale din Ucraina

Rusia încearcă să obțină votul celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU asupra unui text care condamnă ca anexarea a patru regiuni ucrainene să aibă loc prin vot secret, scrie Le Monde. 

Urmează să fie votat proiectul de rezoluție elaborat de aliații occidentali ai Ucrainei prin care se condamnă „referendumurile ilegale” organizate de Moscova în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, precum și „încercările ilegale de anexare” a acestor teritorii de către Moscova. săptămâna viitoare după ce a fost respins de către Rusia în Consiliul de Securitate.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a scris statelor membre ONU pentru a denunța o inițiativă „politizată și provocatoare” care vizează, potrivit acestuia, „diviziunea Adunării Generale” . El solicită organizarea unui vot secret, susținând că unele țări ar putea avea „dificultăți să se pronunțe public” din cauza presiunii occidentale.

Potrivit diplomaților de la ONU, o astfel de decizie ar putea fi luată doar printr-un vot public. Rusia s-a trezit izolată în repetate rânduri în Adunarea Generală a ONU de la începutul invaziei sale în Ucraina, ultima dată fiind cu ocazia adoptării unei rezoluții prin care se condamna organizarea referendumurilor de anexare: 100 de voturi au aprobat-o, 11 au respins-o și 58 s-au abținut.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a spus că speră că un vot la Adunarea Generală a ONU care condamnă pretinsa anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia va fi „cât mai unanim posibil”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră