Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru iarnă

12 Noi 2022
Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru iarnă

Cei 2,6 milioane de locuitori ai Moldovei se confruntă de câteva săptămâni cu dificultăți de aprovizionare, scrie Le Figaro.

Moldova, care se confruntă cu probleme serioase cu furnizarea de gaz și energie electrică rusească din Ucraina, are nevoie de încă 1,1 miliarde de euro pentru a-și acoperi costurile suplimentare cu energia în această iarnă, a declarat vineri șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, pentru AFP.

Situația noastră este foarte, foarte dificilă”, a spus el în marginea Forumului pentru Pace de la Paris. Țara noastră este amenințată atât din punct de vedere militar (de Rusia), cât și pe plan energetic și economic”, a adăugat el, subliniind că Moldova încearcă să găsească surse alternative de aprovizionare.

Fosta republică sovietică de 2,6 milioane de locuitori, aflată între România și Ucraina, se confruntă de câteva săptămâni cu dificultăți de aprovizionare. Suferă o reducere bruscă a livrărilor de gaze rusești - de care depinde aproape în totalitate - și nu mai primește energie electrică din Ucraina din cauza recentelor atacuri rusești împotriva infrastructurii.

Situația se va complica și mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm”, a spus Popescu. El a spus că 1,1 miliarde este o estimare începând cu 11 noiembrie și acoperă perioada de iarnă până în aprilie. Această sumă ar putea crește sau scădea în funcție de evoluția situației.

Oficialul se așteaptă să obțină un nou ajutor la o nouă conferință de sprijin la Paris, programată pentru 21 noiembrie. Au fost organizate două întâlniri similare ale donatorilor internaționali, în aprilie și iulie, care au strâns în jur de 600 de milioane de euro.

Domnul Popescu a spus că această sumă include confirmări ale angajamentelor anterioare și că o parte din acești bani au fost alocați pentru a ajuta refugiații ucraineni în Moldova. Aproximativ 80.000 de refugiați ucraineni au fost primiți în această țară mică, a amintit el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră