Curtea Supremă a Rusiei a declarat „mișcarea publică internațională LGBT” o organizație extremistă și a interzis activitățile acesteia în toată țara, scrie BBC
Decizia a fost determinată de o moțiune a ministerului justiției deși nu există o astfel de organizație ca persoană juridică.
Audierea a avut loc cu ușile închise, dar reporterilor li s-a permis să asculte decizia instanței. Nimeni din „partea inculpatului” nu a fost prezent, a spus instanța.
Constituția Rusiei a fost schimbată în urmă cu trei ani pentru a clarifica faptul că "o căsătorie înseamnă o uniune între un bărbat și o femeie". Uniunile între persoane de același sex nu sunt recunoscute aici.
Înainte de hotărâre, Serghei Troshin, un deputat municipal din Sankt Petersburg care s-a declarat gay anul trecut, a spus pentru BBC ce efect ar avea o astfel de decizie.
„Cred că acest lucru va însemna că oricine pe care statul îl consideră un activist LGBT ar putea primi o pedeapsă lungă de închisoare pentru „participarea la o organizație extremistă”, a spus el.
„Pentru organizatorul unui astfel de grup, pedeapsa cu închisoarea va fi și mai mare.
"Aceasta este o represiune reală. Există o panică în comunitatea LGBT din Rusia. Oamenii emigrează urgent. Cuvântul real pe care îl folosim este evacuare. Trebuie să evacuăm din propria noastră țară. Este îngrozitor".
În ultimii ani, comunitatea LGBT din Rusia a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari din partea autorităților. În 2013, a fost adoptată o lege care interzice „propaganda [la minori] a relațiilor sexuale netradiționale”.
Anul trecut, aceste restricții au fost extinse la toate grupele de vârstă din Rusia. Referințele la persoanele LGBT au fost șterse din cărți, filme, reclame și emisiuni TV. La începutul acestei luni, un canal de televiziune rusesc a decolorat un curcubeu într-un videoclip pop sud-coreean, pentru a evita să fie acuzat de încălcarea legii „propagandei gay”.
In Duma, camera inferioară a parlamentului rus, Vitali Milonov, un deputat celebru homofob al partidului de guvernământ, Rusia Unită, a declarat că interzicerea grupurilor LGBT „nu se referă la minoritățile sexuale sau la viața privată a persoanelor”.
„Este mai mult despre agenda politică proclamată de această mișcare internațională LGBT”, mi-a spus el.
"Ei au propriile sarcini, propriile lor obiective. Acţionează ca o forţă politică, o structură politică, iar obiectivele acestei structuri contravin Constituţiei Rusiei".
„Vorbiți despre o structură politică”, i-am răspuns. „Dar nu există o mișcare numită „mișcare publică internațională LGBT”. Cum poți interzice ceva care nu există?”
„Oh, este ușor”, a răspuns domnul Milonov. „Putem interzice orice activitate din partea organizațiilor internaționale LGBT aici, în Rusia. Asa e frumos. Nu avem nevoie de ele."
"Și aștept cu nerăbdare următorul pas: interzicerea drapelului curcubeu în șase culori. Nu avem nevoie de acest steag. Este un simbol al luptei cu familia tradițională. Sper că nimeni nu poate arăta acest steag în Rusia."
Sub Vladimir Putin, Kremlinul a îmbrățișat o ideologie centrată pe gândirea conservatoare și „valorile tradiționale ale familiei”. Autoritățile descriu activismul LGBT ca pe ceva inerent occidental și ostil Rusiei. Presiunea asupra comunității LGBT este prezentată ca un mijloc de apărare a structurii morale a Rusiei.
Și este și un potențial câștigător al votului?
„Cred că [ședința de judecată] este legată de alegerile prezidențiale din martie viitor”, crede Serghei Troshin. „[Autoritățile] creează un inamic artificial”.
„Se spune „Ne luptăm cu Occidentul”. Lupta cu persoanele LGBT se potrivește cu această retorică anti-occidentală. Lupta atât împotriva Occidentului, cât și a comunității LGBT este populară în rândul părții conservatoare și anti-occidentale a societății. Așa că acest subiect va fi promovat înainte de alegeri”.
„Încearcă să distragă atenția de la probleme mai importante, la care autoritățile ruse nu vor ca oamenii să se gândească”, spune Maxim Goldman care lucrează pentru o organizație rusă care oferă sprijin persoanelor transgender și non-binare.
„De îndată ce am auzit de ședința de la Curtea Supremă, oamenii care conduc organizația noastră și-au dat seama că va trebui să părăsim urgent țara. A devenit o urgență”.