„Minte strălucitoare”, „om înțelept și prevăzător”, „un mare diplomat”... ploaie de omagii aduse lui Kissinger de liderii lumii

30 Noi 2023
„Minte strălucitoare”, „om înțelept și prevăzător”, „un mare diplomat”... ploaie de omagii aduse lui Kissinger de liderii lumii

Macron, Putin, Netanyahu, Cameron și Scholz au lăudat acțiunile fostului diplomat în timpul vieții sale, scrie Le Figaro.

Moartea, miercuri, 29 noiembrie, a fostului șef al diplomației americane Henry Kissinger a stârnit o mare emoție și i-au fost aduse numeroase omagii de către diverși șefi de stat din întreaga lume.

George W. Bush deplânge pierderea lui Henry Kissinger

Fostul președinte al SUA George W. Bush a deplâns pierderea lui Henry Kissinger, afirmând că „America a pierdut una dintre cele mai de încredere și originale voci în domeniul afacerilor externe”. L-am admirat de multă vreme pe acest om care a fugit de naziști când era tânăr dintr-o familie de evrei și apoi s-a luptat cu ei în armata SUA" Și a adăugat: „ Îi sunt recunoscător pentru serviciile și sfaturile sale, dar îi sunt recunoscător mai ales pentru prietenia lui”, înainte de a saluta „înțelepciunea, farmecul și umorul său."

Benyamin Netanyahu deplânge dispariția unui „ prieten 

Plecarea lui Henry Kissinger marchează sfârșitul unei epoci, una în care intelectul său formidabil și priceperea diplomatică au modelat nu numai cursul politicii externe americane, ci au avut și un impact profund pe scena mondială”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu , al cărui ultimul schimb cu fostul diplomat datează de câteva luni.

Henry Kissinger nu a fost doar un diplomat, a fost un gânditor care credea în puterea ideilor și în importanța capitalului intelectual în viața publică. Contribuțiile sale în domeniul relațiilor internaționale și eforturile pe care le-a făcut pentru a naviga pe unele dintre cele mai dificile terenuri diplomatice sunt mărturie pentru abilitățile sale extraordinare”, a mai declarat șeful statului evreu, în ultimul său tribut adus „gigantului  care a fost Kissinger. 

Pentru Vladimir Putin, Kissinger a fost „înțelept și prevăzător 

Președintele rus Vladimir Putin și -a exprimat condoleanțe joi, 30 noiembrie, după moartea fostului secretar de stat american Henry Kissinger. Într-o telegramă către Nancy, văduva lui Henry Kissinger, el l-a declarat pe Henry Kissinger „om de stat înțelept și prevăzător”.

Numele lui Henry Kissinger este strâns legat de o politică pragmatică care a dus la o relaxare a tensiunilor internaționale și la acorduri americano-sovietice foarte importante care au contribuit la întărirea securității globale”, a amintit Vladimir Putin, potrivit unui comunicat de presă al Reuters.

Moștenirea intelectuală ” a lui Kissinger va influența în continuare diplomația globală, spune Kievul

Moștenirea intelectuală ” a fostului diplomat american Henry Kissinger „va continua să influențeze înțelegerea diplomației și a ordinii mondiale” chiar și după moartea sa la vârsta de 100 de ani, a declarat joi ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kouleba pe X).

China salută „contribuțiile istorice” ale lui Kissinger

Ministerul chinez de Externe a lăudat joi „ contribuțiile istorice ” ale lui Henry Kissinger la relațiile dintre China și Statele Unite, după moartea la vârsta de 100 de ani a fostului diplomat american, descris drept un „vechi și bun prieten al poporului chinez”.

Henry Kissinger „susține de multă vreme dezvoltarea relațiilor China-SUA, vizitând China de peste o sută de ori și aducând contribuții istorice pentru a promova normalizarea” legăturilor dintre cele două țări, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Wang Wenbin.

În timpul vieții sale, dr. Kissinger a acordat o mare importanță relațiilor dintre China și Statele Unite și a considerat că acestea sunt vitale pentru pacea și prosperitatea celor două țări, precum și a lumii”, a adăugat Wang Wenbin . Președintele chinez Xi Jinping, care s-a întâlnit cu cel mai înalt diplomat la Beijing în iulie, și-a transmis condoleanțe omologului său american Joe Biden, potrivit Wang Wenbin.

Macron îl salută pe Kissinger drept „un gigant al istoriei

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat „un gigant al istoriei” într-un mesaj pe rețeaua de socializare X. „Secolul său de idei și diplomație a avut o influență de durată asupra timpului său și asupra lumii noastre”, a spus șeful statului francez despre acest element cheie în diplomația mondială în timpul Războiului Rece, care a fost secretar de stat sub Richard Nixon, apoi sub Gerald Ford. 

David Cameron îl salută pe „marele om de stat” de care îi va fi „mult dor

Secretarul britanic de externe David Cameron a declarat că lumea a pierdut un „ mare om de stat”. Chiar și la 100 de ani, înțelepciunea și chibzuința lui au strălucit. A fost un mare om de stat și un diplomat profund respectat, care va fi foarte dor de pe scena internațională”, a lăudat el pe X (ex-Twitter).

Charles Michel, președintele Consiliului European, regretă pierderea unei „ minți strălucitoare 

Președintele Consiliului European Charles Michel a prezentat „cele mai sincere condoleanțe poporului american și familiei sale cu ocazia morții lui Henry Kissinger”. Am avut privilegiul de a-l întâlni pe Henry de mai multe ori. Un om bun și o minte strălucitoare care, timp de o sută de ani, a modelat destinul unora dintre cele mai importante evenimente ale secolului. Un strateg atent la cel mai mic detalii”, a adăugat el.

Fumio Kishida, premierul japonez, salută contribuția lui Kissinger la „ pacea și stabilitatea regională 

Fostul secretar de stat a adus o mare contribuție la pacea și stabilitatea regională, inclusiv la normalizarea relațiilor diplomatice dintre Statele Unite și China ”, a declarat Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei. „Eu însumi am avut privilegiul de a-l întâlni în nenumărate rânduri încă din tinerețe și am învățat multe de la el. Aș dori să-mi exprim cel mai profund respect pentru marile sale realizări."

Cancelarul german Olaf Scholz este întristat de pierderea „unului mare diplomat 

„ Henry Kissinger a modelat politica externă americană ca puțini alții ”, pentru șeful statului german Olaf Scholz. „ Angajamentul său față de prietenia transatlantică dintre Statele Unite și Germania a fost considerabil și a rămas mereu aproape de patria sa germană. Lumea a pierdut un mare diplomat”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră