Ministrul chinez al apărării s-a întâlnit cu Putin la Moscova

16 Apr 2023
Ministrul chinez al apărării s-a întâlnit cu Putin la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit duminică cu ministrul apărării al Chinei, subliniind angajamentul consolidat al Beijingului cu Moscova , cu care și-a aliniat în mare parte politica externă în încercarea de a diminua influența Statelor Unite și a altor democrații occidentale, scrie Associated Press

Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-au întâlnit cu generalul Li Shangfu la mai puțin de o lună după ce liderul chinez Xi Jinping a efectuat o vizită de stat de trei zile la Moscova.

China a refuzat să critice acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și dă vina pe Statele Unite și NATO pentru provocarea Moscovei. Dar ministrul de externe al Chinei a declarat săptămâna trecută că China nu va ajuta Rusia cu arme, așa cum se temeau SUA și alți aliați occidentali.

Oficial, China rămâne neutră în conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, călătoria lui Xi a subliniat modul în care China devine din ce în ce mai mult partenerul principal în relație, deoarece oferă Rusiei acoperire politică și un colac de salvare economic în timpul conflictului din Ucraina.

„De asemenea, lucrăm activ prin departamentele militare, schimbând periodic informații care ne sunt utile, cooperând în domeniul cooperării militaro-tehnice, desfășurând exerciții comune, de asemenea, în diferite teatre: în regiunea Orientului Îndepărtat și în Europa, și pe mare, și pe uscat și în aer”, a spus el, potrivit Kremlinului.

Li a spus că relațiile dintre țări „depășesc uniunile militar-politice din epoca Războiului Rece. Ele se bazează pe principiile nealinierii și sunt foarte stabile.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră