Pedeapsă simbolică pentru militarii turci fugiţi în Grecia.Guvernul de la Atena trebuie să decidă asupra extrădării

21 Iul 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Pedeapsă simbolică pentru militarii turci fugiţi în Grecia.Guvernul de la Atena trebuie să decidă asupra extrădării

Cei 8 militari turci care au fugit în Grecia dupa lovitura de stat de vineri noaptea au fost cobdamnaţi de un tribunal din Alexandroupolis la două luni de închisoare cu suspendare,scrie agerpres.ro.

În pofida acestei condamnări cu suspendare, ei vor rămâne în detenție până la decizia cu privire la solicitarea lor de azil, a declarat un oficial al poliției.
Cei opt militari, dintre care cinci piloți, au fost arestați și plasați în arest preventiv după sosirea lor cu elicopterul pe aeroportul din Alexandroupolis (nord-estul Greciei, în apropiere de frontieră) sâmbătă dimineața, la câteva ore după puciul eșuat din Turcia.
Militarii turci au fost judecați pentru 'intrare ilegală' în țară, infracțiune pentru care riscau până la cinci ani de închisoare și pedeapsa administrativă de expulzare, și pentru că nu au prezentat 'un plan de zbor', o infracțiune în codul aeroportuar pedepsită cu cel mult șase luni de închisoare.
Această ultimă acuzație nu a fost însă acceptată de către instanță, deoarece, a hotărât ea, numai aeronavele civile sunt supuse unei astfel de obligații.
Întrebat de președintele curții în legătură cu motivele pentru care ei au fugit având în vedere că ei neagă că au participat la lovitura de stat, primul acuzat, un pilot, a declarat că 'au existat arestări în masă în rândul militarilor' vineri seara și le-a fost teamă.
'Ne-am gândit atunci să mergem fie în Bulgaria, fie în România, fie în Grecia, țări situate în apropiere, și în cele din urmă am ales Grecia (...) unde ne simțim mai în siguranță', a declarat un al patrulea inculpat, tot un pilot.

Alte stiri din Externe

Ultima oră