Miliardarul Mark Zuckerberg se pregătește pentru sfârșitul lumii în Hawaii

17 Dec 2023
Miliardarul Mark Zuckerberg se pregătește pentru sfârșitul lumii în Hawaii

Fondatorul Facebook a ales insula Pacificului pentru a-și construi buncărul de lux autosuficient. Un proiect faraonic în valoare de 250 de milioane de euro care spune multe despre capriciile de supraviețuire ale miliardarilor din tehnologie, scrie Le Figaro

La prima vedere, „Koolau Ranch” nu diferă prea mult de alte case de vis preferate de miliardari: gigantică, proprietatea ar avea în jur treizeci de dormitoare și tot atâtea băi, toate în două vile cu o suprafață totală de 57.000 de metri pătrați - dimensiunea unui teren de fotbal. O altă clădire va avea o sală de sport, mai multe piscine, o saună, o cadă cu hidromasaj și un teren de tenis. Proprietatea este presărată de case de oaspeți: conform New York Post, Mark Zuckerberg a organizat deja două evenimente corporatiste acolo.

Totuși, cea mai interesantă - și intrigantă - parte a casei este situată în subteran. Potrivit presei de investigații Wired, care a investigat la fața locului, Zuckerberg ar fi construit acolo un uriaș buncăr de 464 m² autosuficient. Totul este planificat astfel încât miliardarul și familia sa să poată găsi acolo refugiu în cazul unui dezastru apocaliptic: adăpostul este capabil să se asigure cu energie electrică, dar și apă, datorită unui rezervor de apă gigantic.17 metri înălțime pe 6 metri. larg. Întregul buncăr ar fi echipat cu aproximativ douăzeci de camere de supraveghere.

Acest ultim detaliu spune multe despre paranoia șefului de la Meta.... Jurnaliștii de la Wired spun că Zuckerberg este gata de orice  pentru a păstra secretul progresului șantierului. „Nimeni care lucrează la acest proiect nu este autorizat să vorbească despre ceea ce construiește”, scrie presa care precizează că aproape toți lucrătorii sunt legați de miliardar „prin un acord strict de nedivulgare”. Câțiva dintre ei au fost deja forțați să-și părăsească posturile din cauza unor suspecte de scurgeri în presă. Încă un scandal pentru proiect, în timp ce Zuckerberg este deja remarcat pentru că a încălcat drepturile hawaienilor nativi de a dispune de pământul lor.

Supraviețuirea, moftul suprem al miliardarilor

Transumanism, telepatie... seful Facebook anunțase deja (multe) moduri futuriste în trecut. Interesul lui pentru supraviețuire era mai puțin cunoscut, chiar dacă este departe de a fi primul miliardar care își face griji pentru sfârșitul lumii. Supraviețuirea este în vogă printre ultrabogați. În cartea sa Survival of the Richest, teoreticianul media Douglass Rushkoff a povestit întâlnirea sa cu un grup de miliardari obsedați de construirea de buncăre anti-apocalipsa.

Insulele sunt deosebit de populare pentru așteptarea vremurilor de sfârșit. Atotputernicul CEO al Amazon, Jeff Bezos, a cheltuit 147 de milioane de dolari pentru a cumpăra două vile pe insula Indian Creek, Florida, care găzduiește mai multe buncăre. În afara Statelor Unite, miliardarii se îndreaptă către Noua Zeelandă, „acum ciuruită cu buncăre construite pentru elita tehnologică”, conform Filat. Ultimul care s-a înființat acolo este buncarul lui Sam Altman, celebrul fondator al OpenAI. La fel ca Zuckerberg, tânărul minune al tehnologiei a achiziționat recent acolo o proprietate anti-apocalipsă de lux...

Alte stiri din Externe

Ultima oră