Mii de israelieni ies în stradă împotriva reformei judiciare

30 Iul 2023
Mii de israelieni ies în stradă împotriva reformei judiciare

De la anunțarea, în ianuarie, a controversatului proiect, zeci de mii de oameni au manifestat în fiecare săptămână într-una dintre cele mai mari mișcări de protest din istoria Israelului, scrie Le Figaro.

Mii de israelieni au manifestat sâmbătă împotriva deciziei guvernului de a implementa planul său de reformă judiciară, în ciuda opoziției larg răspândite.

De când planul controversat a fost anunțat în ianuarie, zeci de mii de oameni au protestat în fiecare săptămână în țară, în ceea ce este considerată una dintre cele mai mari mișcări de protest din istoria Israelului. Mobilizarea a continuat săptămâna aceasta după ce Parlamentul a votat o prevedere a controversatei reforme a sistemului judiciar purtată de guvernul de dreapta al prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Protestatarii fluturând steaguri israeliene s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv. „ Încă iubim această țară și încercăm să rezolvăm toate problemele”, a declarat pentru AFP regizorul Itay Amram, care susține că se mobilizează împotriva a ceea ce el vede drept „revoluția constituțională" a guvernului.

De la Haifa, în nordul țării, până la Eilat, la Marea Roșie, organizatorii protestului au planificat mitinguri în toată țara.

Refuzăm să servim unei dictaturi ”

Luni, prim-ministrul Benjamin Netanyahu și aliații săi de coaliție, inclusiv partide de extremă dreaptă și evrei ultra-ortodocși, au promovat în parlament o clauză din proiectul de lege care limitează capacitatea Curții Supreme de a anula o hotărâre a guvernului.

Această reformă, care urmărește creșterea puterii aleșilor față de cea a magistraților, divizează țara și a declanșat una dintre cele mai mari mișcări de protest din istoria Israelului. Guvernul consideră că este necesar să se asigure un echilibru mai bun al puterilor, dar criticii săi îl văd ca pe o amenințare la adresa democrației și se tem că va deschide calea unei derive autoritare. Refuzăm să slujim unei dictaturi ”, se poate citi pe o pancartă susținută de un protestatar din Tel Aviv.

Sunt foarte speriat de ceea ce se întâmplă în Israel în acest moment și sunt foarte îngrijorat de viitorul fiicei mele”, a spus Lotem Pinchover, un academic în vârstă de 40 de ani.

Procesul legislativ este în prezent suspendat din cauza vacanței de vară a Parlamentului, Benjamin Netanyahu promițând să fie deschis negocierilor cu privire la pașii viitori.

Alte stiri din Externe

Ultima oră