CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a anunțat o serie de modificări majore la politicile și practicile de moderare ale companiei, admițând că practicile sale actuale de moderare a conținutului au „mers prea departe”, scrie Fox News
Meta își încheie programul de verificare a faptelor și ridică restricțiile privind moderarea pentru a „restabili libertatea de exprimare” pe platformele Facebook, Instagram și Meta, admițând că practicile sale actuale de moderare a conținutului au „mers prea departe”.
„Vom reveni la rădăcini și ne vom concentra pe reducerea greșelilor, simplificarea politicilor noastre și restabilirea liberei exprimari pe platformele noastre”, a declarat Mark Zuckerberg, directorul general al Meta , într-un videoclip postat marți dimineață.
„Mai precis, vom scăpa de verificatorii de fapte și vom înlocui cu note comunitare similare cu X, începând cu SUA”
Programul de verificare a faptelor de la Meta a fost pus în aplicare după alegerile din 2016 și a fost folosit pentru a „gestiona conținutul” și dezinformarea pe platformele sale, în mare parte din cauza „presiunii politice”, au spus directorii, dar au recunoscut că sistemul „mers prea departe."
„Am mers la verificatori de fapte independenți, terți”, a declarat Kaplan pentru Fox News Digital într-un interviu. „A devenit clar că există prea multă părtinire politică în ceea ce aleg să verifice faptele pentru că, practic, ajung să verifice faptele în orice văd scris pe platformă”.
Kaplan a declarat pentru Fox News Digital că Meta „termină complet cu asta” și îl va înlocui cu un model de „Community Notes” similar cu cel folosit pe X, fost Twitter.
„În loc să meargă la un așa-zis expert, se bazează în schimb pe comunitate și pe oamenii de pe platformă pentru a-și oferi propriul comentariu la ceva ce au citit”, a explicat Kaplan, menționând că, dacă o notă primește sprijin de la „ cea mai largă secțiune transversală de utilizatori”, acea notă poate fi atașată la conținut pentru ca alții să o vadă.
„Credem că aceasta este o abordare mult mai bună decât să ne bazăm pe așa-zișii experți care își aduc propriile părtiniri în program”, a spus Kaplan.
Kaplan a mai spus că Meta își schimbă unele dintre propriile reguli de moderare a conținutului, în special cele pe care le consideră că sunt „prea restrictive și nu permit suficient discurs în jurul subiectelor sensibile precum imigrația, problemele transgender și genul”.
„Vrem să ne asigurăm că discursul poate avea loc liber pe platformă, fără teama de cenzură”, a declarat Kaplan pentru Fox News Digital. „Avem puterea de a schimba regulile și de a le face mai susținătoare pentru libera exprimare. Și nu doar schimbăm regulile, schimbăm de fapt modul în care aplicăm regulile”.
Kaplan a spus că Meta folosește în prezent sisteme automate, despre care el a spus că fac „prea multe greșeli” și elimină conținut „care nici măcar nu încalcă standardele noastre”.
El a mai spus că există anumite lucruri pe care Meta va continua să le modereze, cum ar fi postări legate de terorism, droguri ilegale și exploatare sexuală a copiilor.
Dar în ceea ce privește momentul schimbărilor, Kaplan a declarat pentru Fox News Digital că compania are „o oportunitate reală acum”.
„Avem o nouă administrație care este departe de a face presiuni asupra companiilor să cenzureze și [este mai mult] un mare susținător al liberei exprimari”, a spus Kaplan, referindu-se la viitoarea administrație Trump. „Ne readuce la valorile pe care Mark a fondat compania.”
De asemenea, Facebook își va muta echipa de încredere, siguranță și moderare a conținutului din California în Texas, conform NBCNews
Sistemul inițial de verificare a faptelor al Meta, care a fost lansat pe Facebook în 2016, a funcționat prin rularea de informații pe platformele sale prin verificatori de fapte terți, certificate de Rețeaua Internațională de Verificare a faptelor și Rețeaua Europeană de Standarde de Verificare a faptelor. Programul includea peste 90 de organizații care verificau postările în mai mult de 60 de limbi. În Statele Unite, au inclus grupuri precum PolitiFact și Factcheck.org.