Medicul care a dezvăluit operațiunea de mușamalizarea a amploarii epidemiei de SARS a decedat

15 Mar 2023
Medicul care a dezvăluit operațiunea de mușamalizarea a amploarii epidemiei de SARS a decedat

Jiang Yanyong, un fost chirurg militar care a dezvăluit tentativa mușamalizării de către autoritățile chineze a epidemiei de Sars din 2003, a murit la vârsta de 91 de ani. El a murit de pneumonie sâmbătă la Beijing, au informat prietenii de familie și presa în limba chineză din Hong Kong, conform CNN.

Dr. Jiang a fost lăudat pentru că a salvat vieți după ce a scris o scrisoare în faza incipientă a crizei Sars, care a dezvăluit că oficialii minimizau amenințarea. Dar a suportat arest la domiciliu la un moment dat pentru sinceritatea lui neclintită.

Sars a infectat peste 8.000 de oameni din întreaga lume în 2003. Dintre aceștia, 774 au murit, conform cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Dr. Jiang lucra într-un spital din Beijing în aprilie 2003, când a fost alarmat să-l audă pe ministrul chinez al sănătății spunând publicului că au fost doar câteva cazuri de o nouă boală respiratorie mortală. Medicul senior a spus că știe că peste 100 de persoane au SRAS - sindrom respirator acut sever - numai în secțiile de spitale militare.

El a trimis o scrisoare în care a dezvăluit minciunile din narațiunea oficială radiodifuzorilor de stat chinezi, care au ignorat-o. Dar scrisoarea a fost apoi scursă presei străine care i-au publicat conținutul în întregime. Dezvăluirile sale au forțat guvernul chinez să admită că a furnizat informații false și au determinat OMS să intre în acțiune.

Au fost impuse măsuri stricte de izolare peste noapte, ceea ce a ajutat la încetinirea răspândirii virusului. Acțiunile sale au dus și la demiterea ministrului sănătății din China și a primarului Beijingului la acea vreme. „Am simțit că trebuie să dezvălui ceea ce se întâmplă, nu doar pentru a salva China, ci și pentru a salva lumea”, a spus el despre acțiunile sale.

În anul următor, Dr. Jiang a provocat din nou Beijingul. El a cerut Partidului Comunist Chinez (PCC) să recunoască că represiunea din 1989 împotriva protestatarilor din Piața Tiananmen a greșit - și că sute, posibil mii, de civili au fost uciși. El a scris despre experiența sa de lucru ca și chirurg la Beijing în acea noapte. Într-o scrisoare, el a povestit cum autoritățile „au acționat în mod frenetic, folosind tancuri, mitraliere și alte arme pentru a suprima studenții și cetățenii total neînarmați”.

Chinezii obișnuiți ar fi „din ce în ce mai dezamăgiți și supărați” de perspectiva PCC asupra protestelor ca pe o revoltă contrarevoluționară, a spus el. „Partidul nostru trebuie să își asume greșeala pe care a făcut-o”, a scris el. El și soția sa, Hua Zhongwei, au fost ulterior reținuți, dar doctorul Jiang a rămas ani de zile neclintit pe această temă. El a scris o scrisoare președintelui chinez Xi Jinping în 2019, în care a denunțat represiunea din Piața Tiananmen drept o „crimă”.

Dr. Jiang s-a născut în 1931 în orașul de est Hangzhou într-o familie bogată de bancheri și a intrat în medicină după ce și-a văzut mătușa murind de tuberculoză. În urma lui au supraviețuit soția, un fiu și o fiică, potrivit South China Morning Post. De-a lungul vieții, a primit mai multe onoruri civile care îi recunoaște pozițiile publice, inclusiv Premiul Ramon Magsaysay pentru serviciu public în 2004.

„El a încălcat obiceiul Chinei de a tăce și a forțat adevărul despre Sars să iasă la iveală”, se arată în citarea premiului. Experiența doctorului Jiang a fost comparată cu abordarea inițială a Chinei cu privire la focarul de Covid-19.

Li Wenliang, un oftalmolog din Wuhan, a fost investigat de poliție pentru „împrăștierea zvonurilor” după ce a încercat să avertizeze oamenii despre un „virus asemănător Sars” în decembrie 2019. După ce s-a îmbolnăvit de Covid însuși, doctorul Li a spus pe rețelele sociale chineze că se întreabă de ce autoritățile spuneau că niciun personal medical nu a fost infectat. Dr Li a murit din cauza virusului în februarie 2020.

Alte stiri din Externe

Ultima oră