Mario Draghi: UE trebuie să devină stat

01 Dec 2023
Mario Draghi: UE trebuie să devină stat

Uniunea Europeană se află la o cotitură critică în istoria sa și acum este necesar să se unească pentru a „deveni un stat” , a declarat fostul premier italian și fost președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, în timpul prezentării unei cărți, scrie Euractiv

 Draghi, un economist renumit pentru apărarea sa proactivă a monedei euro și faimosul său „Orice este nevoie” , si care a condus Italia în timpul pandemiei de COVID-19, s-a declarat „îngrijorat” de faza dificilă prin care trece Europa. .

„Să sperăm că valorile fondatoare care ne-au unit ne vor ține uniți […] Astăzi, modelul de creștere s-a dizolvat și trebuie să reinventăm o modalitate de a crește, dar pentru asta trebuie să devenim un stat”, un a declarat el.

Potrivit acestuia, a venit momentul să ne unim și să depășim dificultățile legate de fragmentarea reglementărilor europene în toate sectoarele, care încetinesc funcționarea UE, în special în răspunsul la situații de urgență.

Referindu-se la potențialul de piață al UE, domnul Draghi l-a descris drept „prea mic” , spunând că „sunt atât de multe piețe încât micile companii care se nasc în Europa, de îndată ce cresc, vând sau merg în Statele Unite. .

Poate că a venit momentul, potrivit lui Draghi. Deși sunt în desfășurare două războaie, se așteaptă ca UE să devină mai puternică în timp, mai ales că extinderea este deja pe ordinea de zi.

„Noi, Europa, cheltuim de trei până la cinci ori mai mult decât Rusia și suntem al doilea cel mai mare investitor în cheltuieli militare după Statele Unite. Este deci o chestiune de mai bună coordonare […] Trăim într-un moment anume în care trebuie să revizuim multe dintre ipotezele pe care se bazează apartenența noastră la același grup ”, a conchis el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră