Marina rusă ar fi recuperat resturi din drona americană prăbușită în Marea Neagră

16 Mar 2023
Marina rusă ar fi recuperat resturi din drona americană prăbușită în Marea Neagră

Pentru Rusia, confiscarea epavei mașinii ar face posibilă înțelegerea tipului de informații pe care americanii le pot obține, scrie FranceInfo.

După prăbușirea marți, 14 martie, a unei drone de observare American Reaper în Marea Neagră, în sudul Ucrainei, este lansată o cursă pentru recuperarea dispozitivului. Iar Rusia, acuzată de Statele Unite că este responsabilă pentru căderea dronei - ceea ce ea neagă - are un avans. 

Pe Telegram, canalul online rus Rybar a indicat miercuri, 15 martie dimineața, că părți din Reaper ar fi putut fi deja recuperate de marina rusă. Potrivit lui Rybar, locul unde s-a prăbușit drona este suficient de aproape de coasta Crimeei, la aproximativ șaizeci de kilometri sud-vest de Sevastopol, pentru a fi putut monta o operațiune de recuperare încă de marți, 14 martie.

Căutări până la 1.500 de metri adâncime 

Dacă aceste informații sunt corecte, este posibil ca părțile ambarcațiunii recuperate să fi fost la suprafață: poate elemente de aripă, precum aripi sau flaperoane, care deseori plutesc la suprafață mult timp în urma prăbușirii unui dispozitiv pe mare. În ceea ce privește recuperarea întregii epave Reaperului și a instrumentelor sale de ghidare, pilotare și mai ales de observare și spionaj, care ar fi o mană cerească pentru serviciile de informații ruse, va fi, fără îndoială, mult mai greu și mult mai lung, în funcție de locul exact în care a căzut Reaperul.

În această zonă a Mării Negre, adâncimile nu depășesc 200 de metri pe câteva zeci de kilometri la sud-vest de Sevastopol dar apoi se cufundă brusc la mai mult de 1.500 de metri. Să recuperezi o epavă la acea adâncime este o cu totul altă poveste. 

Pentru ruși, interesul pentru recuperarea dronei este evident. Este într-adevăr un dispozitiv care funcționează în domeniul informațiilor militare, al spionajului operațional. Identifică în timp real, spre deosebire de sateliți de exemplu, o întreagă colecție de semnale: semnale radio, emisii radar... Poate colecta și imagini foarte precise în infraroșu sau optice ale Crimeei, dar și poziții militare rusești, mișcările acestora. Informații, probabil cel puțin parțial transmise armatei ucrainene, și care vor fi esențiale pentru aceasta din urmă dacă intenționează să organizeze o operațiune militară pentru reluarea Crimeei.

Washingtonul reticent să furnizeze Reapers Ucrainei 

Recuperarea dronei pentru ruși ar fi așadar o modalitate de a ști exact ce informații pot obține americanii despre ei și, probabil, cum sunt transmise și criptate aceste informații. Deși pe aceste dispozitive, senzorii sunt de obicei echipați cu sisteme de autodistrugere, în cazul în care cad în mâinile inamicului.

De asemenea, ucrainenii le-au cerut americanilor să le furnizeze drone Reaper din martie 2022. Dar, așa cum a dezvăluit site-ul Politico în decembrie, Washington și în special Pentagonul sunt reticente. Personalul american temându-se că una dintre aceste mașini va ajunge să cadă în mâinile rușilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră