Marea Britanie: „Printre manifestanții violenți, unii sunt cetățeni obișnuiți”

07 Aug 2024
Marea Britanie: „Printre manifestanții violenți, unii sunt cetățeni obișnuiți”

După masacrul de la Southport din 29 iulie, revolte violente împotriva imigrației au lovit Regatul Unit. Jurnalistul britanic Jeremy Stubbs spune pentru Le Figaro ca grupurile ultranaționaliste „profită de furia populară preexistentă” a clasei muncitoare britanice.

Jeremy Stubbs este director editorial adjunct al Causeur și președinte al asociației conservatoare britanice din Paris.

  • FIGARO. – Duminică, 4 august, Regatul Unit a cunoscut a patra zi de revolte după uciderea a trei copii într-un atac cu cuțitul în Southport, luni, 29 iulie. Care sunt aceste tensiuni un simptom?

Jeremy STUBBS. – Aceste tensiuni se explică prin furia și frustrarea resimțite de o parte semnificativă a populației, furie și frustrare care, din păcate, se exprimă violent într-un anumit număr de cazuri . Protestatarii au două ținte. În primul rând, vizează politicienii și mass-media. Aceștia îi critică pe cei din urmă pentru o formă de rea-credință în modul lor de a prezenta și explica cele mai atroce crime. De exemplu, în urmă cu trei ani, un parlamentar conservator, David Amess, a fost înjunghiat până la moarte. Chiar dacă acest asasinat a avut un motiv terorist, anumite mass-media și politicieni au preferat să vorbească despre ura online, îndreptată adesea împotriva aleșilor. După crimele teribile ale acestor trei fete tinere în Southport, luni, 29 iulie, mulți au vorbit despre crimă cu cuțit. Această crimă a atins proporții epidemice în Regatul Unit și afectează în principal adolescenții, dintre care unii își reglează în acest fel conturile. Dar asasinatul din 29 iulie nu are nimic de-a face cu acest fenomen.

În timpul acestor revolte,  demonstranții au vizat și poliția britanică . Potrivit acestora, discursul și abordarea poliției diferă atunci când vine vorba de manifestanți albi. Ei percep o diferență de tratament.

  • După atac, au circulat zvonuri despre originea și religia atacatorului. În ciuda dezmintirilor din partea poliției britanice, aceste informații continuă să mobilizeze oamenii de pe platforme. Ce rol joacă rețelele sociale în aceste revolte? Cum rămâne cu implicarea Ligii engleze de apărare?

Rețelele sociale joacă întotdeauna un rol în astfel de evenimente și oferă adesea un alibi convenabil pentru politicieni. Este adevărat că micile grupuri ultranaționaliste sunt implicate în revolte, mai ales în cele mai violente aspecte, dar profita de furia populară care exista înainte de intervenția lor. Nu toți manifestanții violenți pretind că aparțin extremei drepte sau acestor mici grupuri ultranaționaliste. Unii sunt cetățeni de rând. Cu toate acestea, implicarea în revolte a acestor grupuri mici, cum ar fi Liga Apărării Engleză, permite presei și personalităților politice să nu-și recunoască propria responsabilitate în furia populară. Violența ultranaționaliștilor este condamnabilă, la fel ca și zvonurile false despre identitatea atacatorului. Dar acest lucru nu trebuie să ascundă faptul că clasele muncitoare albe din aceste orașe se simt abandonate.

Inima revoltei nu stă în ura față de migrant, chiar dacă aceasta este exprimată, ci în tratamentul clasei muncitoare britanice. Specificul acestor revolte rămâne în sentimentul de abandon din partea clasei conducătoare, politice și media.

Jeremy Stubbs
  • Într-o săptămână, autoritățile britanice au efectuat peste 370 de arestări. De mai bine de zece ani nu au avut loc demonstrații ale acestei violențe în Regatul Unit. Sunt acestea primele proteste împotriva imigrației din Marea Britanie?

În istoria Marii Britanii, au mai avut loc și alte revolte de acest tip, cum ar fi în 2001 sub guvernul laburist al lui Tony Blair. Aceste proteste sunt cauzate de modul în care guvernul și mass-media tradițională ignoră sentimentele unei anumite categorii de populație, albă, săracă, situată în nordul sau în centrul Angliei, probabil care a votat pentru Brexit, și se simte împinsa deoparte. Aceasta este o revoltă populistă. Inima revoltei nu stă în ura față de migrant, chiar dacă aceasta este exprimată, ci în tratamentul clasei muncitoare britanice. Specificul acestor revolte rămâne în sentimentul de abandon din partea clasei conducătoare, politice și media. Guvernul încearcă să stăpânească pasiunile, evitând excesele, dar doar le încurajează. Astăzi nu cunoaștem motivațiile atacatorului, dar a nu pune întrebări despre motivațiile criminalului poate provoca o formă de frustrare.

  • Aceste evenimente au loc la o lună după alegerile legislative și sosirea la putere a noului prim-ministru laburist, Keir Starmer. Ce provocare reprezintă aceste evenimente pentru noul guvern britanic?

Aceste evenimente reprezintă o mare provocare pentru noul guvern laburist . Cetăţenii afectaţi de această afacere constituie, din punct de vedere istoric, electoratul tradiţional de stânga. Chiar dacă laburiștii au câștigat alegerile generale cu o marjă mare, guvernul nu își poate permite să-și înstrăineze prea mult alegătorii. În același timp, Keir Starmer este obligat să restabilească disciplina și să-i pedepsească pe toți acești „bătuși”, așa cum a spus el. Guvernul a discutat despre noi metode de a înlătura violența, cum ar fi recunoașterea facială sau mai multe controale online. Aceste noi mijloace ar permite statului să câștige autoritate, ceea ce nu displace niciodată unui guvern. Din punct de vedere istoric, Keir Starmer folosește aceeași metodă ca și guvernul conservator, după revoltele din 2011 din Marea Britanie.

  • În calitate de fost procuror general, Keir Starmer a experimentat deja adunări violente, în special în timpul revoltelor din 2011. Poate stăpâni această criză?

Criza din 2011 a avut originea în moartea unui tânăr de culoare care a fost împușcat de polițiști. Dar în acel an, revoltele s-au transformat rapid în jaf, ceea ce ne-a făcut să uităm de aspectul politic și social. Severitatea pedepselor era probabil justificată. Astăzi, guvernul laburist nu trebuie să fie indulgent cu revoltații violenți, dar trebuie să acționeze și pentru a-i liniști pe oamenii din nordul și centrul Angliei. În caz contrar, guvernul se va confrunta cu dificultăți serioase. Aceasta este o adevărată primă provocare pentru acest nou guvern britanic.

Alte stiri din Externe

Ultima oră