Poliția sârbă a arestat peste 64 de persoane în timp ce mii de activiști LGBTQI+ s-au prezentat sâmbătă la marșul EuroPride de la Belgrad, în ciuda interdicției guvernamentale, scrie The Guardian
Evenimentul a fost conceput ca evenimentul de temelie al reuniunii EuroPride. Dar Ministerul de Interne a interzis marșul la începutul acestei săptămâni, invocând preocupări de securitate după ce grupurile de dreapta au amenințat că vor organiza proteste.
Deși marșul s-a desfășurat fără incidente grave, presa locală a spus că au izbucnit ciocniri între contrademonstranți și poliție.
Prim-ministrul țării balcanice, Ana Brnabić – care este în mod deschis gay – a declarat sâmbătă că 64 de persoane au fost arestate și 10 polițiști răniți, dar a subliniat că este „mândră” că ziua s-a încheiat „fără incidente majore”.
Modelul și activistul britanic Yasmin Benoit a spus că a fost la multe parade ale mândriei gay, „dar aceasta este puțin mai stresantă”. „Sunt din Marea Britanie, unde toată lumea ne susține mai mult și este mai comercial”, a spus ea pentru AFP. „Dar aici, asta este cu adevărat ceea ce ar trebui să fie Pride”, a adăugat ea, referindu-se la lupta societății de la originile mișcării.
„Luptăm pentru viitorul acestei țări”, a spus Luka, un sârb care participă la evenimentul de sâmbătă.
Ministerul de Interne a interzis, de asemenea, orice contra-proteste, dar unele grupuri de extremă dreapta au promis să demonstreze în fața bisericilor.
Ministrul de interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, a avertizat într-o declarație că „nu vom tolera nicio violență pe străzile din Belgrad, și nici marșurile ilegale”.
În ciuda interdicției oficiale, demonstranții au putut defila în ploaie la câteva sute de metri între curtea constituțională și un parc din apropiere, a informat AFP, un traseu mult mai scurt decât planificaseră inițial organizatorii.
Vulin a insistat sâmbătă că interdicția a fost aplicată și că oamenii au fost doar „însoțiți la un concert”.
Căsătoria gay nu este recunoscută legal în Serbia, unde homofobia rămâne profund înrădăcinată, în ciuda unor progrese înregistrate de-a lungul anilor în reducerea discriminării.
Țara balcanică, candidată la aderarea la UE, a fost supusă unei presiuni internaționale intense pentru a permite marșul. Peste 20 de ambasade – inclusiv SUA, Franța și Marea Britanie – au emis o declarație comună prin care îndemna autoritățile să ridice interdicția.
A existat o prezență puternică a poliției în jurul mitingului Pride, cu ofițerii împingând în spate grupuri mici de contra-demonstranți fluturând cruci și însemne religioase.
Autorităţile nu au oferit detalii despre cei reţinuţi, dar jurnaliştii AFP au văzut luaţi mai mulţi contra-demonstranţi.
I know, but it's same thing.
— UltraMaga Second Moon ???????????? (@SecondMoon45) September 17, 2022
Here's from Belgrade. Not very nice pic.twitter.com/IOMnlsfyZ6
Riots in Belgrade ????????
— Based Serbia (@SerbiaBased) September 17, 2022
Police deceived the people and allowed "Europride". pic.twitter.com/4gzsiPTne1