Manevre surpriză ale flotei ruse în Pacific

14 Apr 2023
Manevre surpriză ale flotei ruse în Pacific

Într-un context de apropiere de Beijing și de tensiuni cu Occidentul, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunțat vineri manevrele de alertă și surpriză ale flotei ruse din Pacific, scrie Le Monde.

La ordinul președintelui Vladimir Putin, Șoigu a spus că flota rusă a Pacificului, cu sediul la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat, va lucra „în scurt timp” la pregătirea de luptă în zonele maritime „apropiate și îndepărtate”.

În timpul acestor exerciții, Flota Pacificului va exersa „respingerea atacurilor aeriene masive” , „căutarea și distrugerea submarinelor” , precum și efectuarea de torpile, tunuri și rachete, a menționat domnul Choigou, în cadrul unei întâlniri cu ofițeri superiori. Potrivit acestuia, aceste manevre au ca scop „întărirea capacităţilor forţelor armate de a respinge o agresiune” . Amiralul Nikolai Evmenov, care conduce întreaga flotă rusă, va fi responsabil cu supravegherea acestor exerciții, a spus el.

Acest anunț vine în timp ce Beijingul, care desfășoară regulat exerciții militare comune cu armata rusă, a anunțat vineri vizita în Rusia a ministrului chinez al Apărării, în perioada 16-19 aprilie.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a asigurat, între timp, că aceste manevre surpriză  „nu au fost legate”  de prezența NATO în Asia-Pacific, unde toate privirile sunt îndreptate spre China și rivalul său american. „Este o pregătire obișnuită, de rutină, a armatei, o dezvoltare a forțelor noastre armate, o inspecție a pregătirii lor pentru luptă”, a spus el, adăugând că „nu este  planificat”  în prezent ca Vladimir Putin să participe. 

„Practica controalelor inopinate continuă, este obișnuit, în ultimii ani au avut loc în mod constant., a spus el

Alte stiri din Externe

Ultima oră