"Make Europe Great Again": Ungaria dezvăluie sloganul președinției UE

18 Iun 2024
"Make Europe Great Again": Ungaria dezvăluie sloganul președinției UE

Ungaria a dezvăluit sloganul „Make Europe Great Again” (Faceți Europa din nou mare) ca element principal pentru viitoarea sa președinție de șase luni a Consiliului UE, o perioadă în care diplomații maghiari vor prezida reuniuni importante la Bruxelles și vor modela agenda politică a blocului, scrie Politico

„Make America Great Again” a fost sloganul de campanie al lui Trump, atunci când a făcut campanie cu succes pentru a deveni președinte al SUA în 2016. Trump încearcă să se întoarcă la Casa Albă în alegerile care vor avea loc la mijlocul președinției Ungariei.

„Este o referire la o președinție activă”, a spus ministrul maghiar al UE János Bóka. „De fapt arată așteptarea că împreună ar trebui să fim mai puternici decât individual, dar că ar trebui să ni se permită să rămânem ceea ce suntem atunci când venim împreună. De asemenea, prezintă ideea că Europa este capabilă să devină un actor global independent în lumea noastră în transformare.”

Jurnaliştii, la o conferinţă de presă, au pus sub semnul întrebării ecourile trumpiste ale noului slogan. „Ai sentimentul de déjà vu din cauza sloganului lui Trump. Nu știu dacă Donald Trump și-a dorit vreodată să facă din nou Europa mare”, a spus Bóka.

De asemenea, președinția a dezvăluit cubul Rubik drept logo, pe care Bóka l-a descris drept „esența geniului maghiar”.

Ministrul a explicat că Ungaria își va folosi președinția pentru a introduce un nou acord agricol competitiv, „centrat pe fermieri” și pentru a căuta „o protecție mai eficientă a frontierelor externe, pentru a gestiona cauzele fundamentale ale migrației – și pentru a îmbunătăți o politică mai eficientă de returnare”.

În același timp, a continuat el, va exista un efort activ pentru a promova progresul lărgirii UE și „ne dorim să facem pași substanțiali în ceea ce privește Moldova, Georgia și Ucraina”. Au existat temeri că Budapesta caută să deraieze sau să încetinească candidatura Kievului, dat fiind că Orbán a căutat în mod deschis să submineze relațiile cu Ucraina și a căutat legături mai strânse cu Moscova.

Se așteaptă ca titularul președinției rotative a Consiliului UE să fie un neutru și să-și lase deoparte interesele naționale pentru a asigura adoptarea legislației. Cu toate acestea, politicienii europeni se tem că Budapesta va folosi poziția înaltă în avantajul său, în timp ce caută o schimbare de față în domeniile politice cheie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră