Majoritatea moldovenilor se opun ideii de a adera la NATO

12 Apr 2023
Majoritatea moldovenilor se opun ideii de a adera la NATO

Majoritatea moldovenilor se opun ideii de a abandona neutralitatea țării, spune președintele Maia Sandu, scrie agenția turcă Anadolu

Majoritatea moldovenilor nu susțin ideea ca țara să își abandoneze neutralitatea și să adere la NATO, a declarat marți președintele Maia Sandu.

„Dacă ne uităm astăzi la sondajele de opinie, vom vedea că nu există un sprijin serios pentru ideea renunțării la neutralitate. Putem discuta multe despre motivele acestei percepții”, a spus Sandu în cadrul unui interviu acordat postului PRO TV Chisinau, ca răspuns la o întrebare despre ce ar trebui să se întâmple ca Republica Moldova să depună cerere pentru aderarea la NATO.

Sandu a spus că, în cazul Finlandei, marea majoritate a populației a considerat că cel mai bine este să se bazeze pe propriul sistem de apărare al țării până la începutul războiului Rusia-Ucraina, când s-au speriat și oamenii au decis că nu mai este suficient să se apere cu propriul sistem.

„Ne bazăm pe ceea ce gândesc cetățenii și pe ce își doresc cetățenii, chiar dacă uneori această decizie este influențată de dezinformare și propagandă”, a mai spus Sandu, menționând că moldovenii trebuie să manifeste dorința de a adera la NATO, deoarece aceasta înseamnă schimbarea constituției țării, care necesită votată de majoritatea poporului.

Sandu a mai spus că există o „frică de NATO” în rândul moldovenilor, despre care a spus că este rezultatul „anilor de propagandă a Federației Ruse” care transmite mesajul că „neutralitatea înseamnă că nu te poți apăra”.

"Neutralitate înseamnă că te aperi, că nu te poți baza pe nimeni. Nu poți conta pe alte țări, așa cum este cazul NATO. Atunci trebuie să ai un sistem de apărare foarte puternic."

„Trebuie să luptăm cu dezinformarea și cu propaganda rusă. Și da, vom întreprinde unele acțiuni în viitorul apropiat, astfel încât să avem acțiuni mult mai coerente și mult mai serioase la nivel de stat pentru combaterea propagandei rusești, inclusiv pe acest subiect”, a spus ea.

Ea a adăugat că Chișinăul va depune eforturi pentru a crea o structură specială, pe lângă Consiliul Suprem de Securitate al țării, care va avea ca scop combaterea propagandei și a dezinformarii.

Moldova este obligată din punct de vedere constituțional să respecte o politică de neutralitate, din cauza căreia nu a solicitat aderarea la NATO sau aderarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia.​​

Alte stiri din Externe

Ultima oră