Mai multe nave americane au eșuat în apropierea portului artificial de ajutor din Gaza

26 Mai 2024
Mai multe nave americane au eșuat în apropierea portului artificial de ajutor din Gaza

Patru nave americane au eșuat din cauza „mării agitate”. Două nave sunt ancorate pe plaja lângă pontonul din Gaza. A treia și a patra navă sunt blocate pe coasta israeliană, lângă Ashkelon, scrie Le Figaro

Patru ambarcațiuni ale armatei americane folosite pentru debarcaderul temporar pentru a ajuta Gaza  au eșuat în dimineața zilei de sâmbătă, 25 mai, din cauza „mării agitate” , a informat Comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu (Centcom). „Navele s-au desprins de docurile lor și două nave sunt acum ancorate pe plajă, lângă ponton. A treia și a patra navă sunt blocate pe coasta israeliană, lângă Ashkelon”, notează un comunicat de presă.

Centcom precizează că niciun soldat nu a fost rănit și că „pontonul rămâne pe deplin funcțional” . El adaugă că armata israeliană îi ajută pe americani să refloteze navele și insistă: „Niciun american (militar) nu va intra în Gaza ” .

320 de milioane de dolari

Statele Unite au finalizat săptămâna trecută acest dig, a cărui construcție a fost anunțată în martie de președintele Joe Biden. Aceasta este folosit pentru a atenua restricțiile impuse de Israel asupra livrării de ajutoare pe terenuri către Fâșia Gaza, devastată de șapte luni de război declanșat de atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie.

Vineri, ONU a declarat că instalația a permis debarcarea a 97 de camioane de ajutor umanitar într-o săptămână. Portul artificial, care costă cel puțin 320 de milioane de dolari, ca și alte inițiative alternative, nu poate înlocui un aflux de ajutor pe uscat, avertizează ONU și organizațiile umanitare.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproape toți cei 2,4 milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza au fost strămutați de lupte și bombardamente și suferă de nesiguranță alimentară, cu riscul de foamete pe scară largă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră