Macron s-a întâlnit cu Orban la Paris pentru a insista asupra „unității țărilor europene” în războiul din Ucraina

14 Mar 2023
Macron s-a întâlnit cu Orban la Paris pentru a insista asupra „unității țărilor europene” în războiul din Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron l-a găzduit luni seară la Paris pe premierul maghiar Viktor Orban pentru a discuta o serie de probleme pe fundalul războiului din Ucraina. Declarațiile anti-UE ale lui Orban au dus frecvent la confruntări cu Bruxelles-ul, scrie Radio France International.

În timpul unei cine de lucru la Elysee, președintele francez și liderul ungar au început pregătirile pentru reuniunea Consiliului European din 23 și 24 martie de la Bruxelles.

Agenda lor a inclus „politica industrială, energie și migrație”, a spus președinția franceză.

Macron a dorit să sublinieze „unitatea țărilor europene” în ceea ce privește războiul din Ucraina, „valorile europene” și statul de drept.

Spre deosebire de majoritatea liderilor europeni, Viktor Orban a criticat în mod deschis poziția blocului cu privire la conflict, numind-o „război indirect” purtat de Europa împotriva Rusiei, în timp ce a cerut o încetare a focului.

Mai mult, liderul naționalist s-a ciocnit de mai multe ori cu Uniunea Europeană din cauza respectului fluctuant pentru statul de drept din Ungaria.

Cina la palatul Elysee, la mai bine de un an de la ultima lor întâlnire bilaterală din decembrie 2021 la Budapesta, „este o oportunitate de a reafirma importanța valorilor europene și a unității țărilor europene în sprijinul lor pentru Ucraina în fața agresiunii ruse, în special prin aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei”, a declarat un purtător de cuvânt înainte de întâlnire.

De asemenea, se aștepta ca Macron să „reitereze necesitatea ca Ungaria să ratifice aderarea Finlandei și a Suediei la NATO”.

Poziție ambiguă

Din cei 30 de membri ai Alianței Atlantice , doar Turcia și Ungaria nu au ratificat încă aceste două noi candidaturi.

O sursă diplomatică franceză a declarat luni că sunt „destul de încrezători” în procesul parlamentar inițiat de partea maghiară.

De la începutul conflictului din Ucraina în februarie 2022, Budapesta, care este foarte dependentă de importurile rusești de hidrocarburi, și-a menținut o poziție ambiguă, abținându-se să-l critice pe președintele rus.

Parlamentul European spune că Ungaria nu mai este o „democrație deplină”

Orban, care a avut legături strânse cu Vladimir Putin înainte de război, a refuzat să trimită arme la Kiev și denunță sancțiunile europene împotriva Moscovei, deși le-a votat.

De la revenirea la putere, în 2010, liderul naționalist a adus treptat contraputeri la cale, fie în mass-media, fie în justiție, atragând în mod regulat critici de la Bruxelles.

De asemenea, UE blochează fonduri de aproximativ 12 miliarde de euro destinate Budapestei, în așteptarea reformelor anticorupție .

Pe ordinea de zi la cina de luni au fost și problemele legate de competitivitatea industrială și migrație, Orban fiind criticat în trecut pentru politicile sale împotriva refugiaților non-europeni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră