Macron s-a autoinvitat la summitul BRICS: "În nici un caz!" răspunde Rusia

22 Iun 2023
Macron s-a autoinvitat la summitul BRICS: "În nici un caz!" răspunde Rusia

Macron? În nici un caz! Rusia nu vrea ca liderul francez să participe la summitul BRICS cu China și aliații. Kremlinul spune că ar fi nepotrivit ca președintele Franței să vină la summit, scrie Politico.

Kremlinul nu este impresionat de încercarea președintelui francez Emmanuel Macron de a sabota summitul BRICS din Africa de Sud la sfârșitul acestei veri.

„Am transmis un semnal că, cu tot respectul pentru prerogativele țării gazdă, invitarea anumitor oaspeți ar trebui să se bazeze pe faptul că BRICS este o asociație de state care, în principiu, resping sancțiunile unilaterale ca metodă de soluționare a problemelor politicii externe”, a declarat joi Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, potrivit agenției de știri de stat TASS .

„Având în vedere acest lucru, este pur și simplu evident faptul că apariția reprezentanților Occidentului colectiv acolo este inadecvată”, a adăugat Ryabkov.

„În mod clar, liderii statelor care urmăresc o politică atât de ostilă și inacceptabilă față de noi, discutând cu atâta accent și convingere că Rusia ar trebui să fie izolată pe scena internațională și care împărtășesc opinia NATO privind provocarea unei așa-zise înfrângeri strategice asupra noastră - un astfel de lider este un invitat BRICS nepotrivit."

"Și nu ascundem această abordare a noastră, le-am spus colegilor noștri din Africa de Sud. Ne așteptăm ca punctul nostru de vedere să fie pe deplin acceptat", a mai spus Ryabkov potrivit Reuters

Africa de Sud va găzdui la Johannesburg, în perioada 22-24  august, următorul summit al țărilor BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, toate rămânând apropiate de Moscova în ciuda razboiului din Ucraina.

Grupul BRICS de mari economii emergente este răspunsul Sudului Global la grupul G7 de țări industrializate occidentale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ridicat, de asemenea, din umeri la cererea lui Macron pentru o invitație din Africa de Sud. 

"Sincer, nu știm cum, drept cine, în ce scop [Macron ar putea participa la summit], nu avem astfel de informații”, a spus Peskov.

Macron – a cărui  implicare personală  în politica externă a Franței a ajuns la un nou nivel de la începutul războiului lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei – ar fi primul lider occidental care ar participa la un summit BRICS.

Alte stiri din Externe

Ultima oră