Macron: „Occidentul trebuie să fie gata să garanteze securitatea Moscovei”

04 Dec 2022
Macron: „Occidentul trebuie să fie gata să garanteze securitatea Moscovei”

Președintele francez Emmanuel Macron a spus într-un interviu pentru postul TF1 că Occidentul ar trebui să ia în considerare cererea Rusiei de garanții de securitate și preocupările Kremlinului cu privire la extinderea NATO spre est. „Voi vorbi din nou cu Putin”, spune Macron.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost invitatul de știrilor la postul TF1 sâmbătă, 3 decembrie. O oportunitate pentru șeful statului francez de a aborda multe subiecte, inclusiv războiul din Ucraina și legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin. Un subiect care a stat în centrul discuțiilor sale cu președintele american Joe Biden. 

Macron a asigurat astfel că cele două țări „s-au coordonat foarte strâns” cu privire la răspunsul la conflict. „Noi, în timpul acestei vizite de stat, am avut o discuție extrem de lungă și aprofundată cu președintele Biden asupra situației”, a spus Emmanuel Macron înainte de a asigura că „Franța și Statele Unite ale Americii împărtășesc aceeași perspectivă”. 

„Va trebui să ajutăm Ucraina să reziste”

Printre punctele de îngrijorare: problema nucleară cu centrala nucleară Zaporojia aflată în centrul luptei. Asigurându-se că va lucra „în legătură cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a proteja centrala Zaporojia  care se află într-o zonă în litigiu care este supusă bombardamentelor” , Emmanuel Macron a asigurat că „va vorbi din nou cu președintele Putin după ce va vorbi mai întâi cu directorul general al agenției, în special pe tema nuclearului civil”. 

În următoarele săptămâni, va trebui să ajutăm Ucraina să reziste, ucrainenii să reziste, să continue să ajute militar, să evite escaladarea și deci să intervenim foarte precis pentru a proteja centralele și pentru a pregăti dialogul pentru ziua în care toată lumea se va întoarce în jurul mesei”, a mai detaliat președintele. 

"Există un lucru care depinde de ucraineni, este problema granițelor. Un lucru pe care trebuie să-l pregătim și asta am discutat și cu președintele Biden, este arhitectura de securitate în care vrem să trăim mâine”, a clarificat el.

Emmanuel Macron a evocat astfel temerile Rusiei cu privire la NATO și teama lui Vladimir Putin că Alianța va ajunge la porțile ei. 

„Acest subiect va face parte dintre factorii pentru pace și, prin urmare, trebuie să ne pregătim și pentru el: ce suntem pregătiți să facem, cum ne protejăm aliații și statele membre, dând în același timp garanții pentru propria securitate Rusiei în ziua în care aceasta va reveni la masa de negocieri?” a întrebat Emmanuel Macron.

„Ceea ce este în joc în Ucraina sunt principiile Cartei Națiunilor Unite, integritatea teritorială și suveranitatea națională”, a amintit Emmanuel Macron care „crede în libertatea popoarelor la autodeterminare”. 

Președintele a asigurat în cele din urmă că Franța va continua să livreze arme Kievului. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră