Macron merge la Varșovia pentru a discuta despre o misiune europeană de menținere a păcii în Ucraina care ar putea fi formată din 40.000 de militari

11 Dec 2024
Macron merge la Varșovia pentru a discuta despre o misiune europeană de menținere a păcii în Ucraina care ar putea fi formată din 40.000 de militari

Președintele francez Emmanuel Macron sosește joi la Varșovia pentru a discuta despre un plan pentru o misiune europeană de menținere a păcii care ar păstra suveranitatea Ucrainei ca parte a unui posibil acord Trump-Putin.  Elie Tenenbaum, expert de la IFRI cu sediul la Paris, care lucrează la proiectul unei astfel de misiuni, spune că misiunea ar putea fi formată din cinci brigăzi (aproximativ 40.000 de militari). Polonia ar putea prelua comanda uneia dintre ele, scrie ziarul polonez Rzecpospolita

Doar cazuri excepționale îl pot scoate pe Emmanuel Macron din Franța în aceste zile când țara se confruntă cu cea mai profundă criză politică din Republica a cincea: miercuri nu era încă clar cine ar putea deveni noul prim-ministru și cum ar putea fi adoptat bugetul 2025 până la sfârșitul anului, deoarece niciun partid nu are majoritate în Adunarea Națională. .

Dar există un alt calendar politic care nu poate tolera întârzieri. Donald Trump, care a anunțat în repetate rânduri că va aduce pacea în Ucraina „în termen de 24 de ore”, va prelua funcția de președinte al Statelor Unite pe 20 ianuarie.

Sâmbătă, chiar înainte de ceremonia de inaugurare a Notre Dame reconstruită, Macron a discutat în privat cu Trump la Palatul Elysee pentru mai puțin de o oră, iar apoi Volodymyr Zelensky li s-a alăturat pentru încă o jumătate de oră.

Datorită potențialului său militar și a locației geografice, participarea Poloniei la misiunea de menținere a păcii este crucială

- Din câte am înțeles, Emmanuel Macron i-a spus lui Donald Trump că Europa nu numai că nu poate fi lăsată în afara negocierilor SUA cu Rusia, pentru că aici are propriile ei interese de securitate serioase, dar este și pregătită să se implice în acest proces și financiar și, mai presus de toate, să suporte riscul legat de apărarea suveranității ucrainene - spune Camille Grand, secretar general adjunct al NATO până în 2022.

Miezul ofertei franceze este o misiune de menținere a păcii care ar garanta că Kremlinul nu va rupe un eventual încetare a focului și linia de demarcație stabilită în viitor. Deja în februarie, Macron a prezentat pentru prima dată ideea de a trimite trupe NATO în Ucraina. El nu a precizat însă condițiile în care aceasta va avea loc. S-a referit mai precis la această idee în timpul întâlnirii sale cu premierul britanic Keir Starmer din 11 noiembrie la Paris. Într-un scop similar, pe 27 noiembrie, liderii țărilor scandinave și baltice și ai Poloniei s-au adunat la Harpsund. Elie Tenenbaum, expert de la IFRI cu sediul la Paris, care lucrează la proiectul unei astfel de misiuni, explică pentru Rzecpospolita că ar putea fi formată din cinci brigăzi (aproximativ 40.000 de militari). Polonia ar putea prelua comanda unuia dintre ei.

- Există trei modalități de a oferi garanții de securitate Ucrainei. Prima este modelul „german”: admiterea țării în NATO chiar și fără a-și stabili în sfârșit granițele, așa cum a fost cazul Germaniei în 1955. Cu toate acestea, America nu își dorește acest lucru și nici Germania. Al doilea este modelul „israelian”: furnizarea în masă a Ucrainei de arme chiar și după încheierea păcii. Este incert, având în vedere dificultățile bugetare atât în ​​SUA, cât și în Europa. Al treilea este modelul „coreean”: o misiune internațională de menținere a păcii care a păzit de peste 70 de ani linia de demarcație dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord. Acesta este al treilea model, cu includerea elementelor din primul și al doilea, pe care s-ar baza garanțiile de securitate pentru Kiev, spune Le Grand.

Doar Macron decide cu privire la utilizarea forțelor armate franceze și direcția politicii externe

În cadrul unei întâlniri de luni la Kiev cu liderul CDU/CSU, Friedrich Merz, care va fi probabil viitorul cancelar al Germaniei, Zelensky a declarat pentru prima dată că, în așteptarea garanțiilor NATO, o astfel de misiune de menținere a păcii ar putea asigura securitatea tarii sale.

- Datorită potențialului militar în creștere rapidă și a locației geografice, Polonia devine un element esențial al unui astfel de plan. De aici și sosirea lui Macron la Varșovia – explică Le Grand. În opinia sa, cu cât mai multe țări participă la o astfel de misiune de menținere a păcii, cu atât sunt mai mari șansele ca Rusia să nu decidă să lanseze un alt atac împotriva Ucrainei. Prin urmare, consideră interlocutorul nostru, a fost foarte important ca America să se alăture chiar și simbolic acestei inițiative. În opinia sa, după alegerile din februarie, va lua parte și Germania (Merz exclude deocamdată această posibilitate). De asemenea, Olanda pare interesată de proiect. În afară de Polonia și țările NB8, însă, implicarea Franței și Marii Britanii în construirea misiunii este de o importanță fundamentală.

În ce măsură Macron, care nu are nici majoritate în parlament, nici guvern, poate fi un partener de încredere pentru un astfel de proiect? Potrivit Constituției Republicii a V-a, președintele, în calitate de comandant suprem al forțelor armate, decide asupra folosirii acestora. El decide, de asemenea, direcțiile politicii externe și reprezintă Franța la summiturile UE și NATO. Bugetul este mai rău: fără adoptarea lui, nu este clar cum și-ar finanța țara participarea la misiune.

Cea mai mare problemă rămâne însă atitudinea lui Putin: deocamdată nu a dat niciun semnal că ar fi gata să renunțe să preia controlul asupra întregii Ucraine.

Alte stiri din Externe

Ultima oră