Macron ar putea anunța trimiterea de soldați în Ucraina încă de săptămâna viitoare

30 Mai 2024
Macron ar putea anunța trimiterea de soldați în Ucraina încă de săptămâna viitoare

Franța ar putea trimite în curând instructori militari în Ucraina în ciuda îngrijorărilor unor aliați și a criticilor Rusiei, și ar putea anunța decizia săptămâna viitoare în timpul unei vizite a președintelui ucrainean, au declarat trei surse diplomatice, scrie Reuters

Diplomații au spus că Parisul speră să formeze și să conducă o coaliție de țări care oferă o astfel de asistență efortului de război al Kievului chiar dacă unii dintre partenerii săi din Uniunea Europeană se tem că ar putea crea un conflict direct cu Rusia mai probabil.

Franța va trimite inițial un număr limitat de personal pentru a evalua modalitățile unei misiuni înainte de a trimite câteva sute de instructori, au spus doi dintre diplomați.

Instruirea se va concentra pe deminare, menținerea echipamentelor operaționale și expertiza tehnică pentru avioanele de război care urmează să fie furnizate de Occident, au spus aceștia. Parisul va finanța, înarma și antrena și o brigadă motorizată ucraineană.

„Aranjamentele sunt foarte avansate și ne puteam aștepta la ceva săptămâna viitoare”, a spus una dintre surse.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky urmează să plece în Franța pe 6 iunie, pentru împlinirea a 80 de ani de la Ziua Z, când soldații aliați au debarcat în Normandia pentru a alunga forțele germane naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El va purta discuții cu președintele francez Emmanuel Macron a doua zi la Paris.

Comandantul superior al Ucrainei a declarat luni că a semnat documente care le permit instructorilor militari francezi să viziteze centrele de antrenament ucrainene în curând.

Ministerul ucrainean al Apărării, într-o „clarificare”, a declarat că Kievul și-a exprimat interesul pentru un proiect care implică primirea de instructori străini încă din februarie.

Președintele rus Vladimir Putin a descris prezența armatei franceze obișnuite în Ucraina ca pe un pas către un conflict global.

Franța a antrenat aproximativ 10.000 de militari ucraineni de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, dar a făcut acest lucru în cadrul UE. Noua misiune nu va fi sub auspiciile UE sau NATO, au spus diplomaţii.

Vorbind după o reuniune a cabinetului franco-german din această săptămână, Macron nu a negat posibilitatea de a trimite instructori în urma comentariilor ucrainene, spunând că nu a comentat „zvonurile sau deciziile care ar putea veni”.

Ministerul francez al Apărării a declarat că antrenamentele pe pământul ucrainean se numără printre subiectele care au fost discutate din februarie.

„Ca toate proiectele discutate la acea vreme, această pistă continuă să fie subiect de lucru cu ucrainenii, în special pentru a înțelege nevoile lor exacte”, se arată în comunicat.

Statele baltice au indicat în trecut că s-ar putea alătura Franței într-un astfel de proiect.

„Lituania este pregătită să se alăture unei coaliții conduse de Franța, de exemplu, care ar antrena soldați în Ucraina”, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis la televiziunea LCI din Franța pe 20 mai.

Miniștrii apărării UE au dezbătut marți ideea antrenării forțelor ucrainene în Ucraina, dar nu au ajuns la o poziție comună, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră