"M-am născut bărbat negru dar acum ma identific ca femeie albă - știu că rasa nu este reală", spune un profesor american

04 Noi 2024
"M-am născut bărbat negru dar acum ma identific ca femeie albă - știu că rasa nu este reală", spune un profesor american

La fel ca multe tinere fete, doctorul Ronnie Gladden a crescut dorind să fie ca Albă ca Zăpada, avea fantezii cu un stil de viață ca în Mândrie si Prejudecata și a visat să stea întins la soare și să se bronzeze și să aibă părul blond care devine mai deschis vara. Totuși, acesta nu a fost un set tipic de ambiții, deoarece Ronnie era un băiat de culoare care a crescut în partea de vest a orasului Cincinnati, scrie DailyMail

Acum, de vârstă mijlocie, Ronnie este profesor titular de engleză la Cincinnati State Technical and Community College și folosește această platformă pentru a promova ceea ce el numește o identitate „transgracială”. 

În ciuda faptului că s-a născut negru și bărbat Ronnie acum se identifică ca o femeie albă, indiferent de înfățișarea exterioară, spunând că există o „identitate feminină albă reprimată” în interiorul lui implorând să fie eliberată.

Ronnie face parte dintr-o comunitate puțin cunoscută de oameni care sunt „transgraciali” – ceea ce înseamnă că sunt atât transgenderi și se identifică ca transrasiali. 

Oamenii care sunt transrasiali cred că rasa este o construcție socială și, prin urmare, o „alegere”, dar ideea de „schimbare” a rasei este foarte controversată. 

Un exemplu celebru de persoană transrasială este Rachel Dolezal care, în 2015, a fost demascată ca o femeie albă a cărei familie este în primul rând de origine europeană. Dezvăluirea a provocat indignare în întreaga lume și pe rețelele de socializare, după ce ea a spus că „ideea de rasă este o minciună”. Rachel a lăudat munca Dr. Ronnie Gladden, spunând că „ne încurajează să ne extindem conceptul de acceptare și incluziune”.   

Dr. Ronnie, care deține un doctorat în Leadership Educațional de la Universitatea Northern Kentucky, subscrie la ideea că nu există nicio diferență înnăscută sau biologică între rase. El susține că rasa este o construcție socială care se bazează pe modul în care oamenii văd și îi tratează pe ceilalți și pe modul în care oamenii se tratează pe ei înșiși.

„Știu că rasa nu este reală”, scrie Ronnie în cartea lui. „Așa este doar pentru că societatea spune că este”.

Ronnie s-a operat, cu o prima operație la nas la 19 ani, combinată cu „ceva la buze”. De asemenea, poartă fond de ten într-o nuanță mai deschisă decât pielea lui, dar recunoaste că aspectul exterior nu transmite lumii sentimentul lui interior de a fi o femeie albă. 

„Pielea mea este destul de maronie”, a declarat recent Ronnie pentru BBC Radio 4. Părul meu este des. Are răsuciri și valuri. Fac o mulțime de lucruri diferite, dar văd asta ca pe o expresie a minții mele. În același interviu, Ronnie a descris modul în care sentimentul că e o femeie albă datează de la o vârstă foarte fragedă.

Încă din grădiniță, la vârsta de patru ani, își dorea să fie la fel cu colegii lui albi. 

„Îmi amintesc [...] că am fost afară, la locul de joacă și că am vrut să ma misc în același mod în care mi-am văzut colegii de clasă - în felul în care părul lor răspundea la vânt și se ondula. Am vrut să am obrajii trandafirii" a explicat profesorul  „Eu mă prezint ca bărbat și negru, dar în interior, am o fată albă în interior”,a mai spus el.

„Pe atunci, știam [...] că am fost atras de estetica feminină albă. M-am conectat magnetic cu textura părului, tenul pielii, structura osoasă, indiciile sociale". Ronnie a descris această realizare ca fiind „surprinzătoare, perplexă, descurajantă și extrem de incomodă, ca să spunem cel puțin”.

Potrivit lui Ronnie, oamenii ar putea argumenta că, fiind un copil mic înconjurat de copii în principal albi, „ar fi logic să simți că așa ar trebui să arăți”. Cu toate acestea, sentimentul s-a pastrat si în viața de adult. 

Dr Gladden a avut o copilarie violentă, inclusiv uciderea surorii lui vitrege în timpul școlii gimnaziale. Pe lângă alte traume din copilărie, scriitorul și-a descris tatăl ca fiind abuziv. În mod emoționant, el dezvăluie cum credea că ar fi putut rezista violenței dacă ar fi fost o fată albă, spunând: „Am crezut că există o putere a frumuseții, o putere a pielii”. 

Ronnie, care a fost în terapie de aproape două decenii, a spus că tranziția din interior spre exterior este ceva la care s-a gândit mult timp

Alte stiri din Externe

Ultima oră